Αυστηρή ποινή 25 ετών κάθειρξης επέβαλε δικαστήριο της Μόσχας στον επικριτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, κρίνοντάς τον ένοχο για προδοσία και άλλα αδικήματα τα οποία αρνήθηκε πως διέπραξε. Εισαγγελείς είχαν, νωρίτερα, ζητήσει από το δικαστήριο να του επιβάλει την υψηλότερη ποινή του είδους, κατηγορώντας τον για προδοσία και για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού καθώς έχει επικρίνει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –όπως την αποκαλεί η Ρωσία–, στην Ουκρανία.
Ο 41χρονος ακτιβιστής και πολιτικός της αντιπολίτευσης, έχει ρωσικό και βρετανικό διαβατήριο και είναι πατέρας τριών παιδιών.
Επί χρόνια μιλάει ανοιχτά κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ασκούσε πιέσεις σε δυτικές κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και συγκεκριμένους Ρώσους υπηκόους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε συνέντευξη στο CNN που μεταδόθηκε μερικές ώρες πριν συλληφθεί ο Καρά-Μουρζά είχε πει πως η Ρωσία κυβερνάται από «καθεστώς δολοφόνων». Είχε χρησιμοποιήσει επίσης ομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη προκειμένου να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει στόχους αμάχων στην Ουκρανία, κατηγορία την οποία η Μόσχα αρνήθηκε.
Αφού άκουσε την ανακοίνωση της ποινής του σήμερα, ο Καρά-Μουρζά, ο οποίος παρακολουθούσε ήρεμα την ακροαματική διαδικασία μέσα από ένα γυάλινο κλουβί στην αίθουσα του δικαστηρίου, είπε «η Ρωσία θα ελευθερωθεί», ένα γνωστό σύνθημα της αντιπολίτευσης.
Στην τελική ομιλία του στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, ο Καρά-Μουρζά συνέκρινε τη δίκη του, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με τις στημένες δίκες του Ιωσήφ Στάλιν τα χρόνια του 1930. Είχε αρνηθεί να ζητήσει από το δικαστήριο να τον αθωώσει, λέγοντας ότι επιμένει και είναι υπερήφανος για ό,τι έχει πει.
Μία από τους δικηγόρους του, η Μαρία Έισμοντ, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως η νομική ομάδα του Καρά-Μουρζά θα ασκήσει έφεση στη σημερινή ετυμηγορία, η οποία όπως είπε αμαυρώθηκε από πολλές σοβαρές νομικές παραβιάσεις.
Έξω από το δικαστήριο βρισκόταν η Βρετανίδα πρεσβευτής στη Μόσχα Ντέμπορα Μπρόνερτ που δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Καρά-Μουρζά τιμωρήθηκε επειδή μιλούσε με γενναιότητα εναντίον του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.
Μιλώντας δίπλα της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λιν Τρέισι δήλωσε πως η καταδίκη του Καρά-Μουρζά ήταν μια προσπάθεια να φιμωθούν οι αντίθετες φωνές. «Η ποινικοποίηση της άσκησης κριτικής στην κυβερνητική δράση είναι ένδειξη αδυναμίας, όχι δύναμης», είπε η Τρέισι.
Άμεση αντίδραση από τα Ηνωμένα Έθνη
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ κάλεσε τη Μόσχα να απελευθερώσει τον Καρά-Μουρζά. «Κανείς δεν θα πρέπει να στερείται την ελευθερία του επειδή ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και καλώ τις ρωσικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο Τουρκ πρόσθεσε πως η ποινή είναι «άλλο ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου και στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δίκασε τον Καρά-Μουρζά «για κατηγορίες που φαίνεται να συνδέονταν με τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματός του για ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, περιλαμβανομένης της δημόσιας κριτικής του για την ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας».
«Πολιτική δίκη με σκανδαλωδώς αυστηρή ποινή»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη «σκανδαλωδώς αυστηρή» ποινή 25ετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε σε βάρος του Ρώσου αντιφρονούντα έπειτα από μια «πολιτική δίκη».
«Η σκανδαλωδώς αυστηρή απόφαση της δικαιοσύνης δείχνει για άλλη μια φορά την καταχρηστική χρησιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους ακτιβιστές, στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε φωνή που εναντιώνεται στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
«Καλούμε τη Ρωσία να αφήσει αμέσως και χωρίς όρους ελεύθερους όλους εκείνους που φυλακίστηκαν με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες», προστίθεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.