Έναν νόμο που πέρασε με διαδικασία εξπρές από την Κρατική Δούμα, την Κάτω Βουλή της Ρωσίας, υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστράτευση στις μονάδες του στρατού. Στο εξής ένας έφεδρος θα μπορεί να επιστρατευτεί μέσω μιας διαδικτυακής πύλης των ρωσικών δημόσιων υπηρεσιών, ή ακόμη και εάν η εντολή παραδοθεί σε έναν τρίτο.
Έως σήμερα οι κλητεύσεις έπρεπε υποχρεωτικά να παραδίδονται με τα χέρια τους.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την επιστράτευση 300.000 εφέδρων για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, μια διαδικασία που αποδείχθηκε χαοτική. Η Ρωσία δεν έχει κηρύξει επισήμως τον πόλεμο, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κάνει γενική επιστράτευση.
Παρόλο που το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι σχεδιάζει ένα δεύτερο προσκλητήριο εφέδρων, πολλοί στη Ρωσία ανησυχούν, καθώς ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση.
Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να ασκεί διώξεις (που τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης) σε όσους αρνούνται την επιστράτευση. Πλέον η εφορία, τα πανεπιστήμια και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούν να παρέχουν τα προσωπικά στοιχεία των επιστρατεύσιμων. Ως εκ τούτου, η άρνηση να παρουσιαστούν στο γραφείο στρατολόγησης στερεί από τους Ρώσους τη δυνατότητα να εργαστούν ως επιχειρηματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, να λάβουν δάνεια, ή να έχουν σπίτια και αυτοκίνητα στο όνομά τους.
Τα μέτρα αυτά αφορούν επίσης αυτούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και εργάζονται εξ αποστάσεως – η επιστράτευση του Σεπτεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.