Από τον πένθιμο αναστεναγμό, στους γυναικείους θρήνους για τους νεκρούς και την ανεπτυγμένη και ανεξάρτητη μορφή αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Το μοιρολόι είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
«Μέσα στη μουσική υπάρχει βαθιά αλήθεια, κι η αλήθεια αυτή βρίσκεται πρωτίστως στην έντιμη, αγέραστη μουσική που έχει τις ρίζες της στο χώμα» αναφέρει ο Christopher King, ο βραβευμένος με Grammy Αμερικανός εθνομουσικολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Ηπειρώτικο Μοιρολόι.
Το μοιρολόι, λοιπόν, και η εξέλιξή του ήταν στο επίκεντρο της θεματικής συναυλίας που φιλοξενήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Λίγο πριν από το τέλος, με μακρύν καϊτέν, έναν παραδοσιακό σκοπό του Πόντου με το βάθος του σπαραγμού που βγάζει ένα μοιρολόι, βγήκαν στη σκηνή οι πυρριχιστές του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί». Όλοι μαζί απέδωσαν το χορό σέρρα και στη συνέχεια οι Κώστας Παυλίδης και Βασίλης Ματραπάζης το χορό των μαχαιριών. Χοροδιδάσκαλος ο Κώστας Σαββινίδης, στην ποντιακή λύρα ο Ανέστης Ιωακειμίδης.
Στη μουσική παράσταση συμμετείχαν ακόμα η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, το Σωματείο «Ελληνική Παράδοση», οι Κουρήτες και οι Αποστόλης και Αλέξης Τασιούλης. Τραγούδησαν οι: Κώστας Τζίμας, Βασίλης Σερμπέζης, Γιώργος Γιαννίτσης, Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Γιώργος Σκορδαλός, Πολυφωνικό Συγκρότημα Ηπείρου «Ισοκράτισσες».
Ειδική συμμετοχή: Παντελής Θαλασσινός, Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο πρωτοψάλτης Γρηγόρης Νταραβάνογλου. Ειδικός προσκεκλημένος ο Christopher King.