Την πεποίθηση ότι η αποκατάσταση του Κυβερνείου στη Θεσσαλονίκη είναι εφικτή, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως πολυχώρος πολιτισμού εξέφρασαν σήμερα τα μέλη της πρωτοβουλίας «Σώστε το Παλατάκι», παρουσιάζοντας στοιχεία μετά από έρευνες που έκαναν σε αρχιτεκτονικό επίπεδο και προσδιορίζοντας με τεχνοκρατικό τρόπο τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα.
«Το κτήριο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Παραδόθηκε το 1960 ως κυβερνείο της Θεσσαλονίκης και αργότερα έγινε το λεγόμενο Παλατάκι. Σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το κτήριο, το οποίο είναι οι μνήμες της πόλης, να μισθωθεί σε ιδιώτες. Έχουμε αναζητήσει κι έχουμε βρει σχέδια, παλαιότερα και νεότερα, για τις αλλαγές που έγιναν στο κτήριο και μέσα από αυτά επιβεβαιώνουμε ότι είναι εφικτή η χρήση του ως χώρου πολιτισμού», ανέφερε ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, που συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως το κόστος αποκατάστασης του κτηρίου κυμαίνεται γύρω στα 4 εκατ. ευρώ.
«Νομίζω πως η Θεσσαλονίκη αξίζει να δοθούν (σ.σ. τα χρήματα) από έναν φορέα του Δημοσίου, όπως είναι η περιφέρεια, για να το αποκαταστήσει και να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού», τόνισε, προσθέτοντας ότι ανάλογο εγχείρημα έγινε και με το Ισλαχανέ, στο κέντρο της πόλης, το οποίο είναι μικρότερης ιστορικής αξίας.
Τα επόμενα βήματα της προσπάθειας σχεδίασε ο καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ Νίκος Βαρσακέλης. «Κάναμε μία τεχνοκρατική προσέγγιση του θέματος, δηλαδή ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο το Κυβερνείο να πάρει τον χαρακτήρα, τον οποίο θέλει η πόλη.
»Η διαδικασία είναι μία διαβούλευση από κάτω προς τα πάνω, να πάρουμε ιδέες από την πόλη και να προχωρήσουμε στην αξιολόγησή τους, φτάνοντας σε έναν περιορισμό αυτών που είναι εφικτές, για τις οποίες θα φτιάξουμε ένα master plan. Και με βάση τη νομική υποστήριξη που έχουμε θα καταθέσουμε την πρόταση στην πολιτεία, για να φτιαχτεί το νομικό πρόσωπο που θα τρέξει το project», δήλωσε, ενώ υπολόγισε πως για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτούνται τρία με τέσσερα χρόνια.
Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο δημοσιογράφος και μέλος της πρωτοβουλίας Μπάμπης Γιαννακίδης, επισήμανε πως αποσκοπεί στο να μεγεθυνθεί η δύναμη που έχει αποκτήσει η μικρή ομάδα της πρωτοβουλίας πολιτών και να φέρει στο προσκήνιο την υπόθεση «Σώστε το Παλατάκι».
«Είναι ένα εμβληματικό κτήριο σε μία σπουδαία θέση και πρέπει να γίνει ένας δημόσιος χώρος για τους πολίτες και την πόλη. Οι ενέργειές μας αποσκοπούν κυρίως στο να καταφέρουμε να απενταχθεί το κτήριο αυτό από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και να δοθεί σε έναν φορέα που θα μπορέσει να το αξιοποιήσει. Οι προτάσεις είναι πολλές και όλες αξιόλογες και κάποιες μπορούν να γίνουν και παράλληλα. Το βασικό είναι να υπάρξει η απόφαση, ώστε το κτήριο αυτό να σωθεί, να συντηρηθεί και να αποδοθεί στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καρακώστας, επίσης μέλος της πρωτοβουλίας, σημείωσε πως την κίνηση έχουν αγκαλιάσει επιφανείς πολίτες.
«Με τα στοιχεία που δίνουμε θα αναγκαστούν να το σώσουν και να το δώσουν στην πόλη και στους πολίτες, για να γίνει το κύτταρο του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και χώρος περιπατητικής ψυχαγωγίας», τόνισε.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και ένα αρχειακό βίντεο του Κωνσταντίνου Καραμανλή να περνά από τη Νέα Παραλία, όταν γινόταν η επιχωμάτωση και να καταλήγει στο Κυβερνείο για να επιβλέψει τις εργασίες, το οποίο, σύμφωνα με τα μέλη της πρωτοβουλίας, αναδεικνύει και τη σημασία και ιστορική αξία του κτηρίου.
Το Παλατάκι ή Κυβερνείο όπως αλλιώς ονομάζεται, κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ι. Χριστόπουλου. Είναι ένα νεοκλασικό κτίσμα, εντός των ορίων του δήμου Καλαμαριάς και δεσπόζει στη θέση «Μικρό Έμβολο».
Τελευταίος ένοικός του ήταν ο εκ Κοζάνης προερχόμενος υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης ο οποίος έζησε εκεί την περίοδο 2004-2006. Όταν ανέλαβε ο διάδοχός του, Γιώργος Καλαντζής, το Παλατάκι έκλεισε προκειμένου να ανακαινιστεί, κάτι που, όμως, δεν έγινε ποτέ. Έκτοτε το κτήριο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον χρόνο, την υγρασία και την εγκατάλειψη.