Για τρεις ακόμη περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών κατηγορούνται ο 66χρονος φυσιοθεραπευτής και ο 72χρονος συνεργός του, ο γιατρός από τη Γερμανία, οι οποίοι φέρoνται να έπειθαν πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας να διακόψουν τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή και να εφαρμόσουν μια «αποτελεσματική» θεραπεία με υποτιθέμενα πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.
Τη δράση τους αποκάλυψε τον περασμένο Ιανουάριο η Δίωξη Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ασκήσει δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα. Εκτός από απάτη ύψους άνω 900.000 ευρώ, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή, καθώς ανάμεσα στα 15 θύματά τους που περιλαμβάνονταν τότε στη δικογραφία, πέντε κατέληξαν συνέπεια της ασθένειάς τους.
Δύο νέοι θάνατοι
Παράλληλα, με τη διαβίβαση της δικογραφίας σε τακτικό ανακριτή και κατόπιν εισαγγελικής διάταξης δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 66χρονου Έλληνα φυσιοθεραπευτή – ο Γερμανός γιατρός φέρεται να έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.
Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης, θύματα και συγγενείς θυμάτων τον αναγνώρισαν, καταφεύγοντας στις αστυνομικές Αρχές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, οι νέες περιπτώσεις απάτης είναι τρεις. Οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν περιουσιακό όφελος ύψους 215.000 ευρώ. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι δύο από τους ασθενείς που έπεσαν στην παγίδα έχασαν τη ζωή τους.
Η δράση τους και ο τιμοκατάλογος
Οι δύο κατηγορούμενο επικαλούνταν πρόσωπα από το διεθνές καλλιτεχνικό, πολιτικό και αθλητικό στερέωμα που δήθεν χρησιμοποίησαν –με θεαματικά αποτελέσματα– την προτεινόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η δράση πρέπει να ξεκίνησε το 2009 –ίσως και νωρίτερα–, ενώ επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.
Στην προσπάθειά τους δε να γίνουν πειστικοί έφθαναν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι επειδή η συγκεκριμένη θεραπεία ήταν τόσο αποδοτική ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, και με άλλες νευρολογικής φύσης παθήσεις φαίνεται πως πείστηκαν να υποβληθούν σ’ αυτή τη «θεραπεία», διακόπτοντας τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούσαν μέχρι τότε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι η διακοπή αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος ζωής του ασθενούς.
Βέβαια, οι ενέσεις που αναλάμβανε να κάνει ο φυσιοθεραπευτής ήταν φιαλίδια με αμινοξέα και οι υποτιθέμενες ενέσεις βλαστοκυττάρων φαίνεται πως ήταν αμπούλες… γλυκόζης. Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των παθόντων, τα φιαλίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ το καθένα, ενώ οι ενέσεις με τα δήθεν βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ, ανά δόση.
Οι αστυνομικές έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία του αδελφού ενός ασθενούς, που κατέληξε τον Νοέμβριο του 2020 στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.