Συνυφασμένο με την ποντιακή γαστρονομία είναι πλέον το Θρυλόριο, το ποντιακό χωριό της Κομοτηνής που έχει γίνει γνωστό για το φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνει στο πλαίσιο των πολυήμερων εκδηλώσεων «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» που έχουν συνδεθεί με τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας.
Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, φέτος θα πραγματοποιηθεί το 5ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, ένας διαγωνισμός μαγειρικής που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος.
Την επιστροφή του θεσμού επιβεβαίωσε η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», η οποία την Τετάρτη υποδέχθηκε δημοσιογράφους από τον τοπικό Τύπο. Ήταν άλλωστε η μέρα που στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου πραγματοποιήθηκε το 1ο μάθημα ποντιακής γαστρονομίας.
Η Ελευθερία Μαυρίδου έδειξε πώς γίνονται τα τσιριχτά (οι ποντιακοί λουκουμάδες, που έχουν ηχοποίητο όνομα από το χαρακτηριστικό ήχο κατά την επαφή της λεπτόρρευστης ζύμης με το καυτό λάδι ή βούτυρο). Το ζυμάρι με τη μαγιά και τα αυγά το αφήνουν να φουσκώσει και μόλις τηγανιστεί πασπαλίζεται με ζάχαρη ή μέλι. Τσιριχτά πρόσφεραν ως δώρο κατά την επίσκεψη σε λεχώνες.
Επίσης, λόγω των ημερών η Κυριακή Σιδηροπούλου έδειξε πώς παρασκευάζονται τα κερκέλια, τα νηστίσιμα κουλούρια που δίνονται ως κέρασμα στα παιδιά που θα πουν τα κάλαντα για την ανάσταση του Λαζάρου. Γίνονται με αλεύρι, νερό, ζάχαρη, λάδι, μαγιά και λίγο αλάτι.
«Η γαστρονομία είναι ένα κομμάτι της ποντιακής παράδοσης που πρέπει να το στηρίξουμε, καθώς πλέον δεν υπάρχει ούτε η δεύτερη γενιά των προσφύγων στα σπίτια. Εμείς είμαστε τυχεροί γιατί μεγαλώσαμε με αυτά, μεγαλώσαμε με τις μυρωδιές, με τα ζυμώματά τους, μεγαλώσαμε με το να έχουμε στο τραπέζι μας, στην καθημερινότητά μας ποντιακά εδέσματα. Τα παιδιά μας μέσω του συλλόγου περισσότερο, και ευτυχώς υπάρχουν ακόμα οι γιαγιάδες», τόνισε η Χρύσα Μαυρίδου σχετικά με το 1ο μάθημα ποντιακής γαστρονομίας που κρίθηκε ιδιαιτέρως επιτυχημένο με βάση τη συμμετοχή μεγάλων αλλά και μικρών.