Στις 6 Απριλίου του 1896 έγινε η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα όπου μπορούσαν να πάρουν μέρος αθλητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα η απαρχή των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε το 1859 με τα Ολύμπια που πραγματοποιήθηκαν με τη γενναία χορηγία του Ευάγγελου Ζάππα.
Όμως ο Γάλλος Πιέρ ντε Κουμπερτέν κατάφερε να προωθήσει με επιτυχία την αθλητική ιδέα του Ολυμπισμού. Κατέθεσε επίσημη πρόταση για την τέλεση σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Α΄ Συνέδριο Αθλητικών Αντιπροσώπων στο Παρίσι, το 1894.
«Για να υλοποιηθεί το εγχείρημα συγκροτήθηκε Ολυμπιακή Επιτροπή με πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα, ενώ και στην Ελλάδα δημιουργήθηκε επιτροπή για την διοργάνωση των αγώνων υπό τον διάδοχο Κωνσταντίνο και αντιπρόεδρο τον κορυφαίο παράγοντα σε θέματα αθλητισμού Ιωάννη Φωκιανό.
Παρά το δύσκολο εγχείρημα, το νεόκοπο ελληνικό κράτος οργάνωσε με επιτυχία τους αγώνες, που περιλάμβαναν 43 αγωνίσματα, κτίστηκαν νέα στάδια (το σκοπευτήριο της Καλλιθέας, το ποδηλατοδρόμιο στο Νέο Φάληρο), ενώ ο Σπύρος Σαμαράς συνέθεσε τον ολυμπιακό ύμνο σε ποίηση Κωστή Παλαμά.
»Η επιτυχημένη διοργάνωση και το χρυσό μετάλλιο του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο ενίσχυσε σε διεθνές επίπεδο το γόητρο της Ελλάδας και δημιούργησε, έστω προσωρινά, ένα κλίμα ανάτασης στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμαζόταν από την πρόσφατη χρεωκοπία και τις περιπλοκές της εξωτερικής πολιτικής», σημειώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) με αφορμή τη σημερινή επέτειο.
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1900 στο Παρίσι.
*Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του Γενικού Αρχείου του Κράτους στο facebook.