Εφαρμογή ειδοποίησης της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ για την ακριβή θέση όποιου καλεί για βοήθεια προωθεί η ελληνική νεοφυούς επιχείρησης CNOS σε συνεργασία με τη γαλλική NEOMA, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης των περιπολικών και των ασθενοφόρων στα επείγοντα περιστατικά.
Πρόκειται για την εφαρμογή «Safe in Greece (SiG)», στην οποία, μόλις ένας χρήστης χρειαστεί βοήθεια, πιέζει το κατάλληλο κουμπί (panic button) από τα εξής: Ασθενοφόρο, Αστυνομία, Διαρρήκτης, Υπό Επίθεση και Ενδοοικογενειακή Βία.
Σε περίπτωση που χρειάζεται ιατρική βοήθεια, πιέζει το κουμπί «Ασθενοφόρο», οπότε και γίνεται κλήση στο 166, ενώ αν αυτό που έχει ανάγκη είναι αστυνομική προστασία, πιέζει το κουμπί «Αστυνομία», οπότε η συσκευή καλεί το 100.
Εξοικονόμηση χρόνου απόκρισης έως και 30%
Σε όλες τις περιπτώσεις, ο τηλεφωνητής ή τηλεφωνήτρια βλέπει ταυτόχρονα την ακριβή θέση των ατόμων στον χάρτη και η αναχώρηση ασθενοφόρου ή περιπολικού γίνεται πολύ πιο γρήγορα. «Παρότι το πόσο γρήγορα θα φτάσει ένα όχημα στον προορισμό του εξαρτάται από την απόσταση, ωστόσο υπολόγισα ότι με τη χρήση της εφαρμογής ο χρόνος που απαιτείται για την άφιξη ενός ασθενοφόρου ή περιπολικού στο σημείο της κλήσης είναι μειωμένος κατά 10% έως και 30%» υπογράμμισε ο συγκοινωνιολόγος μηχανικός και project manager της CNOS Νότης Παρασκευόπουλος.
Παράλληλα, πρόκειται να παρασχεθεί δωρεάν σε ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, καθώς και σε άλλες κρατικές δομές, η δυνατότητα αποστολής Push Notifications, τα οποία δεν έχουν τη «βαρύτητα» ενός μηνύματος του 112, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα, π.χ. με μηνύματα τύπου «προσοχή σε όσους κατευθύνονται στη Μαλακάσα, υπάρχει πυκνή ομίχλη».
Επιπλέον, μέσω των χορηγιών που έχουν εξασφαλιστεί, θα παρασχεθούν όσοι υπολογιστές χρειάζονται, ώστε όλες οι θέσεις εργασίας τηλεφωνικών κέντρων ΕΛΑΣ-ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια («σήμερα πολλές από αυτές λειτουργούν μόνο με χαρτί και στυλό», κατά τον κ. Παρασκευόπουλο), να βλέπουν σε οθόνη υπολογιστή την ακριβή θέση του καλούντος.
Θα δοθούν επίσης tablets για τα περιπολικά και ασθενοφόρα της χώρας, ώστε οι συνοδηγοί να πλοηγούν τον οδηγό στην πλέον κατάλληλη διαδρομή, για να φτάσουν το συντομότερο στον προορισμό τους, καθώς και ηλεκτρονικοί υπολογιστές για την ψηφιοποίηση περιφερειακών υπηρεσιών ΕΛΑΣ και ΕΚΑΒ.
«Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να λάβουμε το “πράσινο φως”. Από τη στιγμή που θα εγκριθεί, η εφαρμογή μπορεί να γίνει διαθέσιμη στους πολίτες εντός 30-45 ημερών» υποστήριξε ο Ν. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή Safe in Greece (SiG), θα είναι ευρείας χρήσης, χωρίς χρηματικό αντίτιμο και θα έχει σκοπό την προώθηση της οδικής ασφάλειας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.