Μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη συνεργασία για την παραγωγή ενός ξεχωριστού τοπικού προϊόντος έκανε στη Λάρισα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας και η τοπική Ζυθοποιία Πηνειού. Η ιδέα έγινε πράξη και πράγματι στη Λάρισα ξεκίνησε ήδη η παραγωγή μιας μπίρας με το φημισμένο κάστανο Μελιβοίας Αγιάς.
Το όνομα της Loches. Lo από το Λόλα (το λαρισαϊκό brand μπύρας), και ches από το chestnut (ελληνιστί κάστανο).
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ζυθοποιίας Πηνειού Γιώργος Πέτρου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αποστόλη Ντόμαλη, πρόκειται για μια προσπάθεια που στόχο έχει να γνωρίσει το διάσημο τοπικό προϊόν που είναι το κάστανο Μελιβοίας, στους λάτρεις της μπίρας.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες με σημαντικά αποτελέσματα υπάρχουν μόνο στο εξωτερικό μέχρι στιγμής. «Κυρίως στη Νότια Γαλλία, στην Κορσική, στη Νότια Ισπανία, κτλ, βρίσκει κανείς μπύρα με κάστανο. Πρόκειται για περιοχές που η παραγωγή κάστανου είναι μεγάλη και υπάρχει παράδοση και τεχνογνωσία», σημείωσε ο Γιώργος Πέτρου.
Για την παραγωγή της μπίρας από την τοπική ζυθοποιεία της Λάρισας, χρειάστηκε ξεχωριστή προσπάθεια, καθώς είναι η πρώτη φορά που έχει ληφθεί τέτοια απόφαση, να παραχθεί εμπορικά μια μπίρα με τη χρήση του κάστανου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας Βαγγέλης Κρανιώτης σημείωσε πως πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία ανάδειξης του τοπικού προϊόντος που είναι το κάστανο Μελιβοίας.
«Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην κατεύθυνση του Συνεταιρισμού να δημιουργήσει μια σειρά μεταποιητικών προϊόντων με βάση το κάστανο. Η μπίρα αυτή είναι φτιαγμένη με φροντίδα και περιέχει αλεύρι κάστανου από τα διάσημα κάστανα της Μελιβοίας. Είναι η πρώτη μπίρα που παρασκευάζεται στην Ελλάδα με αλεύρι κάστανου. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, όμως το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό», είπε.
Το κάστανο, πρόσθεσε δίνει στη μπύρα ξεχωριστό άρωμα και δυνατό αφρό, ενώ για την παρασκευή της χρησιμοποιήθηκε και μέλι καστανιάς.
Τόνισε δε, ότι η πειραματική συνεργασία με τη Ζυθοποιία Πηνειού θα έχει μέλλον, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας που σίγουρα θα του προσδώσει μεγαλύτερη υπεραξία.