Ένα ανοιχτό βιβλίο τοποθετημένο σε βάθρο, με τις «σελίδες» του να λειτουργούν σαν… κιτάπι για τις προσφυγιές των Ελλήνων είναι το μνημείο που εγκαινιάστηκε επισήμως το πρωί της Κυριακής, στην πλατεία της συνοικίας Τσερμένι της Βέροιας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε.
Κωνσταντινούπολη, Μικρασία, Πόντος, Καππαδοκία, Θράκη καταγράφονται στη μια σελίδα του βιβλίου, ενώ στην απέναντι υπάρχει ανάγλυφη η εικόνα μιας μάνας με τα δυο παιδιά της.
Πρόκειται για την υλοποίηση από το Δήμο Βέροιας του αιτήματος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας. Μάλιστα, η περιοχή που επελέγη κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς εκεί δημιουργήθηκε ένας από τους πρώτους προσφυγικούς οικισμούς. Γι’ αυτό, όπως είπε η πρόεδρος του σωματείου Τασούλα Παυλίδου, έγινε πρόταση να μετονομαστεί η πλατεία, σε Πλατεία Μικρασιατών.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας και πρωτοπρεσβύτερος Νεκτάριος Σαββίδης. «Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ένα: Δεν ξεχνάμε. Κανείς δεν ξεχνά την Ιστορία. Κανείς δεν ξεχνά τους Έλληνες της Σμύρνης, του Πόντου, όλης της Μικράς Ασίας, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη βαρβαρότητα και τη Γενοκτονία», είπε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Ακόμα, χαιρετισμό απηύθυναν: ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, οι βουλευτές Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Άγγελος Τόλκας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Φώτης Πανανόπουλος και ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας.
Μετά τα αποκαλυπτήρια και την κατάθεση στεφάνων, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Βέροιας. Τραγούδια της προσφυγιάς ερμήνευσε το μουσικό σχήμα «Μελόρυθμοι».