Έναν αναπάντεχο σύμμαχο βρήκε μια ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης, η οποία συμμετείχε σε κλινική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου της Κύπρου.
Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το υψηλά πολυφαινολικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών που υποφέρουν από μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης που ονομάζεται πρωτοπαθής και δευτεροπαθής προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση.
Οι συμμετέχοντες δεν έλαβαν ειδική φαρμακευτική αγωγή επειδή οι προηγούμενες θεραπείες τους είχαν αποτύχει. Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής μελέτης έδειξαν ότι ένα συγκεκριμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής που τους χορηγήθηκε, έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών.
Συγκεκριμένα υπήρξε στατιστικά σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες όπως οπτικο-χωρικές ικανότητες και οπτική μνήμη αλλά και στην εύρυθμη των εκτελεστικών διαδικασιών.
Από την πλευρά του, ο παραγωγός του ελαιόλαδου, με την επωνυμία Eliama Daily Value Gold, Μύρων Καμνάκης σημείωσε ότι για μια ακόμη φορά το λάδι αποδεικνύεται ότι είναι ένα προϊόν μεγάλης προστιθέμενης αξίας και κάλεσε τους παραγωγούς του νησιού να επενδύσουν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. «Πλέον με την είσοδο νέων ελαιοδένδρων σε όλο τον κόσμο η ποιότητα είναι μονόδρομος», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι τέτοια προϊόντα αποτελούν εξαιρετικούς «πρεσβευτές» της χώρας στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο της μελέτης, αυτή είχε λάβει έγκριση Βιοηθικής από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών (Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ). Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευθεί στο Global Journal of Medical Research του εκδοτικού οίκου: Global Journals Inc. USA.
Η μελέτη είναι καταχωρημένη και στο ClinicalTrials.gov (ID NCT04120675). Global Journal of Medical Research: L Nutrition & Food Science Volume 22 Issue 2 Version 1.0 Year 2022 Type: Double Blind Peer Reviewed International Research Journal Publisher: Global Journals Inc. (USA) Online ISSN: 2249-4618 & Print ISSN: 0975-5888.