Ενωμένοι σαν γροθιά Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι της Αυστραλίας διεκδικούν την αναγνώριση των γενοκτονιών των γηγενών πληθυσμών του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Αρμενίας και της Ασσυρίας, από το 1914 έως το 1924. Στο πλευρό τους η καθηγήτρια διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) δρ Μέλανι Ομπράιαν, που συνεργάζεται στενά με τις οργανώσεις των τριών κοινοτήτων εδώ και καιρό.
Η πρόεδρος της IAGS με αντιπροσωπεία από την ελληνική, αρμενική και ασσυριακή κοινότητα σε Σίδνεϊ, Καμπέρα και Μελβούρνη ενημέρωσαν προσφάτως τους Αυστραλούς βουλευτές για τις γενοκτονίες των χριστιανών της Ανατολής, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η παρουσία τους σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Βουλής, σήμανε και την έναρξη της Εβδομάδας Υπεράσπισης της Ηνωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης,
«Η συμμετοχή μου σε αυτή την αντιπροσωπεία της Κοινής Πρωτοβουλίας για τη Δικαιοσύνη είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο μπορώ να εκπροσωπήσω τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών», δήλωσε η δρ Ομπράιαν, προσθέτοντας πως «Τα μέλη μας διεξάγουν επιστημονικό έργο με στόχο την πρόληψη και την τιμωρία των γενοκτονιών και την άσκηση επιρροής της πολιτικής και των νομοθετών».
At #ParliamentHouse in #Canberra w/Joint Justice Initiative to lobby for #AUS federal government to recognise #Armenian, #Greek, #Assyrian #genocide by Ottomans/Turks. Recognition is important to counter denial. pic.twitter.com/8Ed5bOTXy9
— Dr Melanie O'Brien (@DrMelOB) March 19, 2023
«Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσει η Αυστραλία τη Γενοκτονία των αυτόχθονων αρμενικών, ασσυριακών και ελληνικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τις οθωμανικές και ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις, για να αναγνωρίσει την πραγματικότητα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος των θυμάτων, των επιζώντων και των απογόνων τους – μερικοί από τους οποίους είναι Αυστραλοί πολίτες – και να συμβάλει στην πρόληψη μελλοντικών γενοκτονιών», τόνισε η πρόεδρος της IAGS.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Πίτερ Στεφανίδης δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα neoskosmos.com ότι βασικός παράγοντας για την επιτυχία της Eβδομάδας Υπεράσπισης της Ηνωμένης Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης ήταν η ενεργός συμμετοχή των ηγετών της νεολαίας από τις τρεις κοινότητες.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, γενοκτολόγος και ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και ο εκτελεστικός διευθυντής του ANC-AU Μάικλ Κολοκοσιάν.