«Το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” εύχεται σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα και φιλέλληνα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που αγαπά την Ελλάδα, χρόνια πολλά για τη διπλή εορτή του ελληνισμού».
Με αυτά τα λόγια ξεκινά το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, όπως είναι φυσικό, στη συμβολή των Υψηλάντηδων, αλλά και του ελληνισμού της τότε ομογένειας – στην Οδησσό, τη Μολδοβλαχία κ.α.
Αναλυτικά το κείμενο του Σωματείου έχει ως εξής:
«Η Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, που ξεκίνησε από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες και απλώθηκε στο Μοριά, στη Ρούμελη και στο Αιγαίο και γεννήθηκε ως ιδέα, στην μήτρα της Εθνικής σκέψης του Ελληνισμού της Ομογένειας στην Οδησσό, την Μολδοβλαχία, την Κεντρική Ευρώπη και αλλού, αποτελεί το θεμέλιο της συνέχειας του οικείου πνεύματος στην ιστορική του διαχρονία.
»Με την ηγεσία των αδερφών Υψηλάντη με καταγωγή από το χωριό Υψήλ’ του Όφεως Τραπεζούντας η Ελληνική Επανάσταση καρποφόρησε στην ηπειρωτική χώρα με τις μορφές των εθνεγερτών Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, Γεωργίου Καραϊσκάκη και όλων των οπλαρχηγών, κλεφτών και αρματολών.
»Στη χορεία των Ελλήνων συμπορεύθηκαν Ευρωπαίοι διαφόρων εθνικοτήτων, από Δύση και Ανατολή, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα.
»Συμπορεύθηκαν Αμερικανοί με το δόγμα Μονρό, Αϊτινοί ήρωες, που δεν πρόλαβαν να φτάσουν στην Ελλάδα και πνίγηκαν σε ναυάγιο διασχίζοντας Ωκεανό.
»Η Ελληνική Παλιγγενεσία κατά της Μαύρης Τουρκικής Κατοχής 400 ετών ξεσήκωσε όλον τον κόσμο.
»Δυστυχώς ο εμφύλιος σπαραγμός και η εξάρτηση από ξένες δυνάμεις δεν ολοκλήρωσε τους τελικούς στόχους της Επανάστασης, που ήταν η συνολική απελευθέρωση όλης της χώρας.
»Σήμερα δεν πρέπει να ξεχνούμε επίσης τα δεινά κατά των αρχηγών και ηρώων της Επανάστασης αμέσως μετά τη Συνθήκη του Λονδίνου, όπου ακόμα και ο Εθναρχικός Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρέθηκε στη φυλακή από το βαυαρικό καθεστώς για να εκτελεστεί.
»Δεν λησμονούμε την τύχη του Νικηταρά του Τουρκοφάγου, που πέθανε τυφλός και ζητιάνος έξω από έναν ιερό ναό.
»Δεν λησμονούμε τη δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου.
»Τη δολοφονία του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
»Σήμερα πρέπει να θυμόμαστε τις μεγάλες μάχες, τις μεγάλες νίκες και θριάμβους αλλά και τις σκοτεινές ημέρες του εμφυλίου διχασμού, που έφεραν την Επανάσταση ένα βήμα πριν από την εξαφάνισή της.
»Σήμερα πρέπει να θυμόμαστε όλοι τη ρήση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ότι την Ελευθερία θα την κερδίσουμε μόνοι μας χωρίς προστάτες.
»Το 1821 μας διδάσκει.
»Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!
»Ζήτω η Ελλάς!»