Πιο ώριμες σε σχέση με κάθε άλλη περίοδο στο παρελθόν είναι οι συνθήκες στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Αυτό τόνισαν οκτώ Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με εκπροσώπους Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων στις Βρυξέλλες, μέλη της αποστολής της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών.
Ειδικότερα, σε ερώτηση του pontosnews.gr, o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους του, ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει μια κοινή τάση από ευρύτερο πολιτικό φάσμα Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών για την προώθηση του αιτήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, και στάθηκε στη δέσμευση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι θα στηρίξει την προσπάθεια.
«Αν όντως ο Βέμπερ καταθέσει πρόταση, μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι. Αυτή η δέσμευση του Βέμπερ αποτελεί ένα καλό νέο. Αν έρθει το θέμα στη διάσκεψη των προέδρων των ομάδων και συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι πρόεδροι, τότε ανοίγει ο δρόμος. Στο παρελθόν είχαμε όλοι τη διάθεση, ωστόσο καμία μεγάλη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση», είπε ο Δ. Παπαδημούλης.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Λουκάς Φουρλάς δεσμεύτηκε ότι μαζί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα «χτίσουν» πάνω σε αυτό που δεσμεύθηκε ο Βέμπερ.
«Να τεθεί σε πιο ευρωπαϊκό ύφος το αίτημα»
Να τεθεί το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής σε πιο «ευρωπαϊκό ύφος», ώστε να γίνει πιο κατανοητό στους ξένους συναδέλφους του, ζήτησε από πλευρά του ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, σημειώνοντας ότι Έλληνες και Κύπριοι έχουν κοινή αντίληψη για το ζήτημα.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι το θέμα δεν λύνεται με ψηφίσματα, τα οποία πολλές φορές έχουν καθαρά δημαγωγικό χαρακτήρα.
Πρότεινε ο κάθε ευρωβουλευτής να θέσει το θέμα στην ομάδα στην οποία ανήκει ανήκει στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να πείθονται ένας-ένας οι ευρωβουλευτές και τελικά να περάσει το ζήτημα από την Ευρωβουλή. «Πρέπει να ξεκινήσουμε από τις ομάδες, που έχουν μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να ετοιμαστεί ένα κείμενο. Δεσμεύομαι ότι αν έρθει κείμενο από μεγαλύτερη ομάδα, η δική μας, της Αριστεράς, θα το στηρίξει. Επίσης, μπορεί να μπει μια παράγραφος για το ζήτημα στην ετήσια έκθεση που ετοιμάζουμε για την Τουρκία», σημείωσε.
Για την ανάγκη έναρξης μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωβουλευτές και να στηρίξουν το αίτημα, έκανε λόγο ο Λ. Φουρλάς, δεσμευόμενος ότι Έλληνες και Κύπριοι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.
«Είμαι Πόντια και έχω χάσει συγγενείς»
Στην ποντιακή και μικρασιατική καταγωγή της αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, σημειώνοντας ότι έχει μεγαλώσει με δραματικές ιστορίες για τη Γενοκτονία, στην οποία έχασε όλους τους συγγενείς από την πλευρά της μητέρας της. «Είμαι πολύ ευαισθητοποιημένη πάνω στο θέμα αυτό. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια κυρίως από μεγάλες ομάδες, που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν πλειοψηφία», είπε.
Για ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να πειστούν οι ξένοι συνάδελφοί της, έκανε και λόγο η Κύπρια βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος, της ομάδας Renew, έδειξε δυσπιστία αναφορικά με την πρόθεση του Βέμπερ να στηρίξει το αίτημα Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων.
«Μου κάνει εντύπωση που δεσμεύθηκε ο Βέμπερ, αφού επί οκτώ χρόνια, που βρισκόμουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν είχε αναλάβει ανάλογη δέσμευση. Μεγάλες δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί, που έχουν ευαισθησίες. Διαβεβαιώνω ότι η δική μου ομάδα θα στηρίξει το αίτημα, όμως πρέπει να τεθεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ώστε να έχουμε πιο ευνοϊκή πολιτική συγκυρία. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι, για να έχουμε αποτέλεσμα», είπε ο Γ. Κύρτσος.
Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Αλαβάνος-Νικολάου είπε ότι το κόμμα του διαχρονικά στηρίζει τα αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης υπογράμμισε ότι είναι αυτονόητη η στήριξη στο αίτημα.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης