«Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας» δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, ήταν «επιτυχείς και εποικοδομητικές» και πως ελπίζει να συνεχιστούν στο μέλλον, ώστε να διατηρηθεί ή ακόμη και να ξεπεραστεί το «υψηλό επίπεδο» εμπορίου που επιτεύχθηκε πέρυσι.
Ολοκληρώνοντας μια ημέρα συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν.
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι πολλές διατάξεις του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου μπορούν να ληφθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, «όποτε η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμες για αυτό», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η κινεζική υποστήριξη προς τη Ρωσία, προς το παρόν σε τεχνολογικό και εμπορικό επίπεδο, ενδεχομένως να επεκταθεί πολύ γρήγορα και στον στρατιωτικό τομέα.
Παράλληλα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές, οι οποίες εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ συμπλήρωσε ότι συζήτησαν το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι το Πεκίνο είχε μια «αμερόληπτη στάση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
Ο Σι, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι οι συνομιλίες με τον ηγέτη του Κρεμλίνου ήταν «ανοιχτές και φιλικές».
Στον αντίποδα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πήγε στην Ουκρανία
Στην Μπούτσα, την μαρτυρική κωμόπολη κοντά στο Κίεβο η οποία έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων της ρωσικής κατοχής, μετέβη σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, στο πλαίσιο της πρώτης «ιστορικής» επίσκεψής του στην Ουκρανία.
«Αυτή η ιστορική επίσκεψη είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης και ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Ιαπωνίας», δήλωσε στο Facebook η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Εμινέ Τζαπάροβα, αναρτώντας φωτογραφίες του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην αποβάθρα του τρένου στο Κίεβο.
«Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για την ισχυρή υποστήριξή της και τη συμβολή της στη μελλοντική μας νίκη», πρόσθεσε.
Ο Κισίντα έγινε ο πρώτος ηγέτης ιαπωνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη μετά ο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Τόκιο, ευθυγραμμιζόμενο με τις χώρες της Δύσης, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα και τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 5,1 δισεκ. ευρώ. Έχει επίσης στείλει αμυντικό εξοπλισμό, ενώ έχει προτείνει να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιων προσφύγων.
Ωστόσο, δεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, που καταρτίστηκε μετά την ήττα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρεώνει την Ιαπωνία να αφιερώνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην εθνική άμυνα και μόνο.
Απέσυραν ταινία με τον Γουίνι το αρκουδάκι, λόγω συγκρίσεων με τον Σι Τζινπίνγκ
Η προβολή της ταινίας «Winnie the Pooh: Blood and Honey», (Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και Μέλι) μιας βρετανικής ταινίας τρόμου που αναμενόταν να κυκλοφορήσει στο Χονγκ Κονγκ αυτή την εβδομάδα, ακυρώθηκε, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διανομέας της, χωρίς ωστόσο να το αιτιολογήσει.
Κινέζοι λογοκριτές είχαν στο παρελθόν στοχοποιήσει τον φανταστικό χαρακτήρα της ταινίας, Γουίνι το Αρκουδάκι, που δημιούργησε ο Άγγλος συγγραφέας Α. Α. Μιλν, εξαιτίας μιμιδίων και άλλων αστείων για τις φυσιογνωμικές ομοιότητες του Γουίνι με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Οι συγκρίσεις ξεκίνησαν το 2013 όταν ο Σι επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και συνάντησε τον τότε ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα με ορισμένους σχολιαστές να διακρίνουν ομοιότητές τους με τους χαρακτήρες Γουίνι το Αρκουδάκι και Τίγρης.
Ορισμένοι ανέφεραν ότι αυτοί του είδους οι αστεϊσμοί είναι ο λόγος απόσυρσης της ταινίας.