Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να πέρασε το σκόπελο των δύο προτάσεων μομφής, ωστόσο η οργή φουντώνει στη Γαλλία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία έγινε νόμος χωρίς να έχει λάβει την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης. Η κυβέρνηση ενεργοποίησε το σχετικό άρθρο του Συντάγματος και μετά τη χθεσινή (οριακή) καταψήφιση των προτάσεων μομφής προσπαθεί να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος αύριο θα δώσει απευθείας τηλεοπτική συνέντευξη στους σταθμούς TF1 και France 2.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το… πολιτικό μασάζ, με συναντήσεις του Εμανουέλ Μακρόν με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, γεύμα με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον-Πιβέ και τον πρόεδρο της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, και συνομιλίες με τους βουλευτές του.
Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο παρακάμφθηκε η Εθνοσυνέλευση –στην οποία η κυβέρνηση δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία–, έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης που ζητά την παραίτηση ή την αποπομπή της πρωθυπουργού.
Επιπλέον, εξετάζεται η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ τα συνδικάτα δίνουν ραντεβού στο δρόμο, στη γενική απεργία της Πέμπτης.
Χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, με σκηνές έντασης, οδοφράγματα, δακρυγόνα, ξύλο από αστυνομικούς, και τουλάχιστον 171 συλλήψεις στο Παρίσι. «Τον Λουδοβίκο τον 16ο τον αποκεφαλίσαμε. Μακρόν, θα το ξανακάνουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές στη Λιλ.
Οι εκλογές στη Γαλλία αργούν, καθώς αναμένονται το 2027, αλλά η κυβέρνηση παρουσιάζει ήδη φθορά, με εσωτερικούς τριγμούς στην ομάδα των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι δεν ανήκουν επισήμως στο κυβερνητικό μπλοκ και ενδέχεται να σταματήσουν να επεμβαίνουν στα δύσκολα.
Το Politico σε ανάλυσή του αναφέρει ότι «ο πρόεδρος επιβίωσε από μια εξέγερση στην Εθνοσυνέλευση, αλλά τώρα αντιμετωπίζει την προοπτική των συνεχόμενων κοινωνικών αναταραχών σε ολόκληρη τη χώρα». Από την άλλη το Reuters σχολιάζει ότι το πολιτικό μέλλον στη Γαλλία είναι δύσκολο, καθώς η αποτυχία να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική συναίνεση για το συνταξιοδοτικό έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.