Ως την «ωδίνη του τοκετού της Ελληνικής Δημοκρατίας» περιέγραψε τη φυγή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ο Χένρι Μοργκεντάου, ο Αμερικανός δικηγόρος, διπλωμάτης και επιχειρηματίας που διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η αποστολή του στην Αθήνα, αλλά και η συμβολή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου στην αγροτική αποκατάσταση των προσφυγικών πληθυσμών ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Τρίπολης. «1922, από τον ξεριζωμό στην εγκατάσταση στη μητέρα πατρίδα» ήταν ο τίτλος. Συνδιοργανωτής ο Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του μουσείου, σμήναρχου Δημήτρη Φωτόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Όπως είπε στην Arkadiki TV, φέτος, 100 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πώς έγινε η αποκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, ένα έργο που θεωρήθηκε τιτάνιο με δεδομένες τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους.
«Ο ρόλος του Πολεμικού Μουσείου είναι να τεκμηριώνει την ιστορία. Πιστεύουμε ότι όλες οι εκδηλώσεις που έχουμε κάνει την τελευταία τριετία με ιστορικές αναφορές σε διάφορες πολεμικές περιόδους έχουν απήχηση, και αυτό το βλέπουμε από τον κόσμο που έρχεται», εξήγησε ο Δημήτρης Φωτόπουλος.
Στην εκδήλωση του Σαββάτου για τον Χένρι Μοργκεντάου μίλησε η φιλόλογος Αργυρώ Χατζηπαρασίδου, ενώ στον Αλέξανδρο Παναστασίου αναφέρθηκε η ιστορικός Αγγελική Νεκίδου.
Κείμενα διάβασε ο Θοδωρής Αρτόπουλος από τη Θεατρική Ομάδα Τρίπολης, ενώ στο μουσικό μέρος συμμετείχαν οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Βάσια Σίδερη (σαντούρι) και Δήμητρα Τριανταφυλλοπούλου (κανονάκι).