Ένα ανοιχτό βιβλίο τοποθετημένο σε βάθρο, με τις «σελίδες» του να λειτουργούν σαν… κιτάπι για τις προσφυγιές των Ελλήνων, είναι το μνημείο που τοποθετήθηκε στην πλατεία της συνοικίας Τσερμένι της Βέροιας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε.
Πρόκειται για ένα αίτημα του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, το οποίο υλοποιήθηκε από το Δήμο Βέροιας. Μάλιστα, η περιοχή που επελέγη κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς εκεί δημιουργήθηκε ένας από τους πρώτους προσφυγικούς οικισμούς.
«Πρόκειται για ένα μνημείο που αποτελεί διαχρονική υπόμνηση της μεγαλύτερης τραγωδίας του ελληνισμού. Ένας φόρος τιμής για τις χαμένες, αλλά όχι ξεχασμένες, πατρίδες» αναφέρει ο Σύλλογος. Κωνσταντινούπολη, Μικρασία, Πόντος,, Καππαδοκία, Θράκη καταγράφονται στη μια σελίδα του βιβλίου, ενώ στην απέναντι υπάρχει ανάγλυφη η εικόνα μιας μάνας με τα δυο παιδιά της· κρατά έναν μποχτσά και κοιτάζει το βιος που αφήνει πίσω της.
Η επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων θα γίνει την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 11:30. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βέροιας τονίζει ότι ανέλαβε να πραγματοποιήσει το όνειρο όλων των προσφύγων, «για τους ανθρώπους και τους απογόνους τους που ξεριζώθηκαν από τα πατρογονικά εδάφη αποκτώντας τον τίτλο του πρόσφυγα».