Πριν από 80 χρόνια, στις 19 Μαρτίου 1943, ήρθε στον κόσμο ένας άνθρωπος που έμελλε να συνδέσει τη ζωή του με τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας. Ο Μάριο Χοσέ Μολίνα-Πασκουέλ Ενρίκες, γνωστός ως Μάριο Μολίνα, ήταν Μεξικανός χημικός που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας, το 1995.
Ο Μολίνα συνέβαλε στην ανακάλυψη της «τρύπας του όζοντος» από ανθρωπογενή αέρια που λέγονται χλωροφθοράνθρακες (CFC).
Η επιστημονική έρευνά του αποτέλεσε τη βάση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, της διεθνούς συνθήκης που απαγόρευσε την παραγωγή περίπου 100 χημικών τα οποία καταστρέφουν το όζον.
Στη σταδιοδρομία του ο Μολίνα εργάσθηκε, μεταξύ άλλων, σε τέσσερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και στο Κέντρο Επιστημών της Ατμόσφαιρας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Σκριπς. Το 2008 διορίστηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ως υπεύθυνος για τη σύσταση μιας ομάδας περιβαλλοντικών θεμάτων ενώ ήταν και μέλος του συμβουλίου του προέδρου επί θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας. Στο Μεξικό, διετέλεσε διευθυντής στο «Κέντρο Μάριο Μολίνα για την Ενέργεια και το Περιβάλλον» και σύμβουλος κλιματικής πολιτικής του προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.
Η προσφορά του είναι μεγαλύτερη απ’ ότι φαίνεται σήμερα, καθώς η γνώση της ύπαρξης της τρύπας του όζοντος επιτρέπει στις επόμενες γενιές να εργαστούν για να διασώσουν τον πλανήτη μας. Για αυτό και η Google του αφιέρωσε το σημερινό doodle της.