Το χωριό Βούναινα του Δήμου Κιλελέρ ιδρύθηκε από Έλληνες της Καππαδοκίας που έφτασαν το 1924, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι πρόσφυγες από τη Σουλούτσοβα της Νίγδης επέλεξαν να ιδρύσουν εκεί το χωριό, εντυπωσιασμένοι από το τοπίο: πολλά μικρά βουναλάκια γύρω-γύρω, πολλά δένδρα και πηγές.
Το 1983 ιδρύθηκε και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή», με πλούσια δράση σε πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και στα θέματα που αφορούν τον προσφυγικό ελληνισμό.
Μία μέρα πριν από την τραγωδία των Τεμπών, ο Σύλλογος είχε διοργανώσει μεγάλη εκδήλωση για τα Κούλουμα, στην οποία παρευρέθη και ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας και συγγραφέας Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, και μιλώντας για το σωματείο του χωριού από το οποίο κατάγεται και ο ίδιος, είπε χαρακτηριστικά ότι η δραστηριότητα που αναπτύσσει είναι πολλαπλάσια των δυνάμεών του.
Κάνοντας έναν απολογισμό, ο Θεσσαλός πολιτικός ξεχώρισε τις τρεις κορυφαίες στιγμές του Συλλόγου:
• Τη διοργάνωση της πανελλήνιας σύναξης των Καππαδοκών (2016), το «18ο Γαβούστημα» που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
• Τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου, που είναι εστία πολιτισμού και καταγραφής της ιστορικής μνήμης.
• Το γεγονός ότι καταγράφηκε και ακούστηκε η φωνή του στη Βουλή, στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από το εθνικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
2024: Ένας αιώνας από τη δημιουργία του χωριού
«Του χρόνου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δημιουργία του χωριού, από τότε που ήρθαν οι πρόσφυγες από τον Δοξαρά με το τρένο, σε δυο-τρεις παρτίδες, και εγκαταστάθηκαν στα μέρη μας και δημιούργησαν τότε το Τσαμπασλάρ, τα μετέπειτα Βούναινα» ανάφερε στη συνέχεια ο Μ. Χαρακόπουλος, και κάλεσε τα μέλη του συλλόγου να εργαστούν από κοινού ώστε να διοργανωθεί σειρά εκδηλώσεων που θα φωτίσει τη εκατονταετή διαδρομή του χωριού που όπως είπε είναι «η μικρογραφία ενός προσφυγικού οικισμού με τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τα στερεότυπα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, όπου κι αν εγκαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα».