Το όνομα ενός βρέφους που πέθανε το 1991 χρησιμοποιούσε η κατάσκοπος Μ.Τ. που θεωρείται ότι ενεργούσε για λογαριασμό της Ρωσίας, και προς το παρόν παραμένει άφαντη – «χάθηκε» τον Ιανουάριο, πιθανότατα διότι έγινε αντιληπτό ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονταν στα ίχνη της.
Η Μ.Τ. διατηρούσε κατάστημα στο Παγκράτι με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής, ενώ εμφανιζόταν και ως επαγγελματίας φωτογράφος. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φρόντιζε να κρύβει το πρόσωπό της.
Αυτό που την.. πρόδωσε ήταν μια ανακολουθία στα ληξιαρχικά έγγραφα. Πριν από έναν χρόνο διαπιστώθηκε ότι είχαν σκιστεί σελίδες και είχαν τοποθετηθεί άλλες στη θέση τους, με εμφανώς διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΥΠ, η ξένη μυστική υπηρεσία για την οποία δούλευε χρησιμοποίησε τη μέθοδο των illegals (σ.σ. των παρανόμων) – πράκτορες με παρόμοια κάλυψη έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως προσφάτως στην Αυστρία και στην Πολωνία.
Μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας Μαίρη Μπόση εξήγησε ότι η πρακτική των illegals δεν είναι κάτι νέο, καθώς κατά τον Ψυχρό Πόλεμο με αυτό τον τρόπο γινόταν η διείσδυση πρακτόρων σε ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση.
Ο σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας Αλέξανδρος Νίκλαν σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι πράκτορες μπορεί να εκπαιδεύονται για 5-10 χρόνια. Συνήθως το χρονικό πλαίσιο επίτευξης του στόχου είναι πολύ μεγάλο· ενδεχομένως να φτάνει ακόμα και τα 25 χρόνια. Διεισδύουν σε διάφορα κοινωνικά στρώματα, και ενώ θεωρούνται πιο «προσβάσιμοι» και πιο «κοινωνικοί», εντούτοις θέτουν σαφή όρια.
«Ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή ήταν το 2017 η σύλληψη του συμβούλου του υπουργού Άμυνας στη Γαλλία, ο οποίος είχε καταφέρει και είχε διεισδύσει στα ανώτερα στρώματα. Τον συνέλαβαν για ρωσική κατασκοπία. Ή η πρόσφατη σύλληψη, τον Ιούνιο ή Ιούλιο του περασμένου έτους, του Ρώσου κατασκόπου που προσπάθησε να διεισδύσει στο Δικαστήριο της Χάγης ως υπάλληλος», εξήγησε.
Από τη μεριά της η Μαίρη Μπόση τόνισε ότι «σε όλη την βιβλιογραφία και αρθρογραφία αυτής της κατηγορίας καταγράφεται ότι είναι ευκολότερη η διείσδυση γυναικών στην τοπική κοινωνία. Είναι ευκολότερη η ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό, όπως και η απόκρυψη της πραγματικότητας, καθώς γίνονται πιο αποδεκτές σε ένα κοινωνικό περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για οικογένειες».
Σχετικά με τη δράση της Μ.Τ., η ΕΥΠ προς το παρόν δεν θεωρεί ότι είχε απευθείας σχέσεις με την πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα. Η ταυτοποίησή της φαίνεται ότι έγινε μετά τη σύλληψης μιας άλλης κατασκόπου. Δεν αποκλείεται να ανήκε σε μια μικρή ομάδα που ενδεχομένως να μην έχει μέλη μόνο στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες περιοχές της ενδιαφέροντος, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει (ή να υπήρξε) κάποιος σύνδεσμος.