Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε ότι σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο διαμαρτυρήθηκε για προβλήματα με τη ρωσική δύναμη διατήρησης της ειρήνης, η οποία δεν επιτυγχάνει να εμποδίσει την επιδείνωση των εντάσεων με το Αζερμπαϊτζάν.
«Μίλησα [με τον Πούτιν] για τον κίνδυνο ενδεχόμενης κλιμάκωσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πιστεύω πως υπάρχουν προβλήματα στη ζώνη ευθύνης της δύναμης της Ρωσίας για τη διατήρηση της ειρήνης», είπε ο Νικόλ Πασινιάν.
Επικαλούμενος τον πρόσφατο θάνατο Αρμένιων αστυνομικών σε συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε: «Θέλω να υπογραμμίσω πως αυτό συνέβη στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής δύναμης διατήρησης της ειρήνης. Αυτό μας ανησυχεί και εξέφρασα αυτή την ανησυχία κατά τη συνομιλία μου με τον Πούτιν».
Αντιμέτωπος με έντονες επικρίσεις εδώ και εβδομάδες από το Ερεβάν που τον κατηγορεί για παθητικότητα, ο ρωσικός στρατός δήλωσε χθες πως οι στρατιώτες του για τη διατήρηση της ειρήνης είχαν σταματήσει την Κυριακή την ανταλλαγή πυρών, μεταξύ των εμπολέμων, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ανθρώπων.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στο Ερεβάν και το Μπακού.
Παρά την παρουσία Ρώσων στρατιωτών, οι συγκρούσεις στο Καραμπάχ και στα σύνορα των δύο χωρών παραμένουν συχνές και απειλούν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε έπειτα από τον πόλεμο που έχασε η Αρμενία το 2020. Και η Ρωσία μοιάζει να δυσκολεύεται να ασκήσει την επιρροή της στους εμπολέμους, τώρα που οι πόροι της επικεντρώνονται στην εισβολή της στην Ουκρανία.
«Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα κλιμάκωσης κατά μήκος των αρμενικών συνόρων και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ […]. Κάθε μέρα που περνάει, η ρητορική του Αζερμπαϊτζάν γίνεται πιο επιθετική», δήλωσε σήμερα ο Πασινιάν.
Υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες προόδους στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Πασινιάν έκανε ωστόσο λόγο για θεμελιώδη προβλήματα που εμποδίζουν την περαιτέρω πρόοδο.
«Βλέπουμε πως το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης προωθώντας εδαφικές διεκδικήσεις […], κάτι που φυσικά είναι κόκκινη γραμμή για την Αρμενία», είπε.
Εκτός από τις συγκρούσεις, η Αρμενία καταγγέλλει επίσης τον αποκλεισμό –από τα μέσα Δεκεμβρίου– ενός διαδρόμου που είναι ουσιώδους σημασίας για τον ανεφοδιασμό του αρμενικού θυλάκου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από Αζέρους που αυτοπαρουσιάζονται ως οικολόγοι ακτιβιστές, κατηγορώντας το Μπακού ότι θέλει να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση.
Το Αζερμπαϊτζάν και οι αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται στρατιωτικά από το Ερεβάν, αντιπαρατέθηκαν σε δύο πολέμους για τον έλεγχό του: Ο πρώτος με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, που προκάλεσε 30.000 θανάτους, ο άλλος το φθινόπωρο του 2020, που προκάλεσε 6.500 θανάτους.
Τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που υπογράφηκε το 2020 υπό την αιγίδα της Μόσχας, ακολούθησε η ανάπτυξη ενός αποσπάσματος Ρώσων στρατιωτών για τη διατήρηση της ειρήνης, όμως οι εντάσεις παραμένουν υψηλές και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης δεν προχωρούν.