Μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως από το 1850 αντιμετωπίζει ο Λίβανος· η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, της λίρας Λιβάνου, στις παράλληλες αγορές έπεσε σήμερα στις 100.000 λίρες προς ένα δολάριο, σύμφωνα με τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος της χώρας.
Η επίσημη ισοτιμία είχε οριστεί τον Φεβρουάριο στις 15.000 λίρες προς ένα δολάριο, έναντι 1.507 προς ένα δολάριο που ήταν στην αρχή της κρίσης το 2019.
Το νέο ιστορικό αυτό χαμηλό καταγράφεται την ώρα που οι τράπεζες ξεκίνησαν εκ νέου επ’ αόριστον απεργία.
Η Ένωση Λιβανέζικων Τραπεζών διαμαρτύρεται για τα «αυθαίρετα», όπως τα χαρακτήρισε, δικαστικά μέτρα σε βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτά ελήφθησαν αφότου καταθέτες προσέφυγαν δικαστικά για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους, μιας και έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις αναλήψεις και στις μεταφορές χρημάτων.
Μετά την κατάθεση προσφυγών, δικαστές προσπάθησαν να κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία διευθυντών τραπεζών ή μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.
Οι τράπεζες επαναλειτούργησαν μόνο μετά από παρέμβαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος στα τέλη Φεβρουαρίου εμπόδισε δικαστή να εφαρμόσει τις αποφάσεις σε βάρος ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Η βίαιη φτωχοποίηση των πολιτών του Λιβάνου έχει οδηγήσει σε βίαιες διαδηλώσεις. Στα σουπερμάρκετ πλέον οι τιμές αναγράφονται σε δολάρια, το ίδιο ισχύει και στα εστιατόρια.
Η χώρα εισάγει το 90% των προϊόντων· σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο πληθωρισμός –ο υψηλότερος παγκοσμίως– από τον Ιανουάριο του 2021 ως τον Ιούλιο του 2022 έφτασε το 332%!
Η πολιτική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς η χώρα δεν έχει πρόεδρο από την 1η Νοεμβρίου. Το διχασμένο κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει ακόμη να εκλέξει νέο επικεφαλής του κράτους.