Για τον 35χρονο –αγρότη πλέον– Θέμη Τομπουλίδη, δεν υπήρξε δίλημμα για το τι επάγγελμα θα ακολουθούσε όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική.
Την αγάπη του για τη γη την «κληρονόμησε» από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν πάντα δίπλα του και στήριζε τις επιλογές του.
Έτσι, όπως δηλώνει, το μόνο μέλημά του ήταν να επιστρέψει στη φύση, στις πλαγιές του όρους Μπέλλες, και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις καρυδιές που είχε φυτέψει ο πατέρας του στο Μανδράκι Σερρών.
Και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, αλλά και το μάρκετινγκ, να τριπλασιάσει την οικογενειακή καλλιέργεια καρυδιάς, να την εξελίξει και να την κάνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα, παράγοντας βούτυρο και έλαια από καρύδια.
«Όταν τέλειωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του πρώην ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, το μόνο μέλημά μου ήταν να επιστρέψω πίσω στη φύση και να ασχοληθώ επαγγελματικά με τις καρυδιές.
»Άλλωστε ο πατέρας μου είχε ξεκινήσει την καλλιέργειά τους όταν ήμουν παιδί, τις γνώριζα και αγαπούσα αυτή τη δουλειά.
»Όταν ξεκίνησα ενεργά, είχαμε περίπου 30 στρέμματα, ενώ σήμερα φτάσαμε τα 100. Η σοδειά αυξήθηκε, η ποιότητα έγινε εξαιρετική, ενώ σε όλα αυτά συνέβαλε η χρήση νέων τεχνολογιών και κατάλληλου εξοπλισμού. Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να παράγουμε προϊόντα από καρύδια που έχουν γίνει γνωστά σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η σοδειά αυξήθηκε, η ποιότητα έγινε εξαιρετική, ενώ σε όλα αυτά συνέβαλε η χρήση νέων τεχνολογιών και κατάλληλου εξοπλισμού», συμπληρώνει.
Μικρός μετεωρολογικός σταθμός στα χωράφια
Όπως επισημαίνει ο νεαρός αγρότης, που για τη γεωργία έχει εξελίξει τις γνώσεις του με ειδικά σεμινάρια και επιπλέον σπουδές, «για ό,τι κάνει κάποιος πρέπει να βασίζεται σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, να εξελίσσεται ανάλογα με τις απαιτήσεις και να μην αφήνει τίποτα στην τύχη».
Έτσι με στόχο τη μεγαλύτερη απόδοση καρπών, αλλά και την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών, εγκατέστησε στα χωράφια του έναν μικρό μετεωρολογικό σταθμό που του δίνει online πληροφορίες για την υγρασία, τον αέρα, τη βροχή, αλλά και τις συνθήκες του εδάφους, ενώ οι μετρήσεις μπορούν να τον κατευθύνουν και σε άλλες, ευνοϊκές για την περιοχή, καλλιέργειες.
Από το δέντρο στην παραγωγή βουτύρου από καρύδια
Πριν από τρία χρόνια ο νεαρός αγρότης προχώρησε και στην παραγωγή βουτύρου από καρύδια, ενώ τον τελευταίο χρόνο ασχολείται και με το έλαιο καρυδιάς.
«Στην αρχή κάναμε το βούτυρο από καρύδια και το χαρίζαμε σε φίλους και πελάτες μας. Με τον καιρό διαπιστώσαμε ότι το προϊόν είχε κερδίσει το ενδιαφέρον όλων όσοι το δοκίμασαν και αποφασίσαμε την παραγωγή του», εξήγησε ο Θέμης Τομπουλίδης, και πρόσθεσε ότι «η άρδευση των καρυδιών γίνεται με σύγχρονους εξοπλισμούς σε δική του μονάδα, αλλά η τελική παραγωγή του βουτύρου, αλλά και των ελαιών από την ψίχα των καρυδιών γίνεται σε ειδική μονάδα παρασκευής στη Λάρισα».
Σήμερα τα προϊόντα από καρύδια από το Μανδράκι, που οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 400, είναι γνωστά σε Γερμανία, Βέλγιο, αλλά και Αυστραλία, ενώ πολύ γρήγορα αναμένεται να περάσουν από τα καλάθια του λιανεμπορίου στην χονδρική αγορά.
Για τον νεαρό παραγωγό, επόμενος στόχος είναι η επέκταση της οικογενειακής καλλιέργειας και στην καλλιέργεια φουντουκιών, για την οποία ήδη έχει εκκινήσει τη διαδικασία.
«Η περιοχή ευνοεί και τις δύο καλλιέργειες, ενώ τα προϊόντα και τα παράγωγά τους είναι ωφέλιμα για όλους και παράλληλα επικερδή και για τους ντόπιους παραγωγούς, καθώς το αγοραστικό κοινό θέλει να γνωρίζει τι τρώει και κάθε καλό το επικροτεί», συμπληρώνει.