Αναταραχή στην αμερικανική οικονομία προκαλεί το λουκέτο στην αμερικανική Silicon Valley Bank (SVB), καθώς εκφράζονται φόβοι για ντόμινο. Στον απόηχο μιας ταραγμένης εβδομάδας, κατά την οποία δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, η ρυθμιστική Αρχή τραπεζών της Καλιφόρνιας την έθεσε σε καθεστώς διαχείρισης επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα».
Η τράπεζα των τεχνολογικών startup –ήταν εξειδικευμένη στο δανεισμό τους– έγινε το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ που «πέφτει» από την οικονομική κρίση του 2008. Είναι επίσης η πρώτη τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020.
Στα τέλη του 2022 η SVB είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 209 δισ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 175,4 δισ. δολαρίων. Δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της. Εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας και συνεργαζόταν κυρίως με εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.
Το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.
Πλέον τη διαχείριση ανέλαβε η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), η οποία σχεδιάζει να ξανανοίξει την Δευτέρα τα 17 υποκαταστήματα στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη. Θα επιτρέπει βραχυπρόθεσμα στους πελάτες να αποσύρουν έως και 250.000 δολάρια, δηλαδή το εγγυημένο ποσό που δικαιούνται. Όσοι έχουν μεγαλύτερα ποσά στους λογαριασμούς τους, δηλαδή η πλειονότητα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την FDIC.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκάλεσε εκνευρισμό στις αγορές, και γιατί παράλληλα αποκλείστηκε η πρόσβαση επιχειρήσεων και επιχειρηματιών σε δισεκατομμύρια δολάρια. Νευρικότητα υπάρχει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρίσκεται η θυγατρική. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες στις βρετανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Διευθυντικά στελέχη στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά και επενδυτές, ανησυχούσαν όλο και περισσότερο χθες σχετικά με το ενδεχόμενο να συμπαρασυρθούν και άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες στην περίπτωση οι αρμόδιες Αρχές δεν βρουν αγοραστή ώστε να προστατευθούν οι καταθέσεις που δεν έχουν διασφαλιστεί.
Πάντως, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την οικονομική διάσωση της τράπεζας. «Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μια οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ» είπε στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC.