Με συνθήματα όπως «Καμία συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων για το έγκλημα στα Τέμπη», «Ποτέ ξανά», «Ενός λεπτού κραυγή για κάθε στιγμή που σιωπήσαμε», βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε 72 πόλεις ανά την χώρα μαζικά συλλαλητήρια εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, φορέων, φοιτητών και μαθητών, με τη χώρα να βρίσκεται σε 24ωρο απεργιακό κλοιό, με κύρια αιτήματα να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για τη σιδηροδρομική τραγωδία.
Τα επεισόδια ωστόσο δεν έλειψαν στα περιθώρια των κινητοποιήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα (την Αθήνα έγιναν 15 προσαγωγές).
Η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγαλειώδης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ, ο κόσμος στο κέντρο της Αθήνας ξεπερνά τις 40.000, ενώ και στις πόλεις της περιφέρειας η προσέλευση είναι πρωτοφανής.
Στην Αθήνα από τις 12:00 το μεσημέρι κόσμος κρατά πανό που γράφουν «Μαμά κοιμήσου γιατί θα αργήσω» και διεκδικεί άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Στην απεργία συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (EKA), οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς (Hellenic Train, μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ, πλοία), δάσκαλοι και καθηγητές, γιατροί και υγειονομικοί.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια, με μεγάλη συμμετοχή, ζητώντας την τιμωρία όσων ευθύνονται για το δυστύχημα. Η συγκέντρωση άνοιξε με την απαγγελία στίχων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σχήμα της απουσίας»: «Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά από το σπίτι τους…».
Κόσμος συνεχίζει να καταφθάνει, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται ομιλίες από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, αφού πρώτα τηρήθηκε από τους συγκεντρωμένους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη.
Στην Πλατεία Συντάγματος έχει συγκεντρωθεί κόσμος κάθε ηλικίας, με ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΔΟΕ να ζητούν να μην υπάρξει συγκάλυψη για την τραγωδία στα Τέμπη.
Μεγάλη είναι η απεργιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη από μέλη της ΕΔΟΘ, του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές και φεμινιστικές οργανώσεις. Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει τον άξονα της Αριστοτέλους από το άγαλμα Βενιζέλου έως και την παραλία.
Με πορεία προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, χιλιάδες διαδηλωτές τίμησαν τη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, αξιώνοντας να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους. Με κεντρικά συνθήματα «Ποτέ ξανά» και «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθηναν εργατικά σωματεία μέσω του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συμμετέχοντες εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 15.000. Μαζική ήταν η συμμετοχή μελών συνδικάτων, σωματείων εργαζομένων, συλλογικοτήτων, κομμάτων της Αριστεράς και πολιτικών κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Βροντερό «παρών» φώναξαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές της πόλης, όπως επίσης γυναίκες μέλη φεμινιστικών συλλόγων (οι τελευταίες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας). Κάποιοι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους και κάποιοι άλλοι πλακάτ με συνθήματα μέσω των οποίων ζητούσαν να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου όπου στήθηκε η κεντρική εξέδρα. Χαιρετισμό απηύθηναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι μαθητών και φοιτητών.
Σε δικό του χαιρετισμό, το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων, Αλέξανδρος Ιορδανίδης, συνέφερε ότι αυτό που συνέβη είναι αδιανόητο. «Χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια. Εάν μας ακούγανε δεν θα συνέβαινε αυτό που όλοι μας απευχόμασταν» τόνισε, και έδωσε την υπόσχεση στους νεκρούς συναδέλφους του ότι «δεν σας ξεχνάμε».
«Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι» πρόσθεσε, καθως περιστοιχιζόταν από συναδέλφους του μηχανοδηγούς.
Στη Λάρισα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι τεράστια, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή 10.000 ατόμων. Ένα από τα συνθήματα που ακούγονται είναι: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά». Η πορεία κατευθύνθηκε από το κέντρο της πόλης και έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου οι διαδηλωτές σταμάτησαν συμβολικά για να φωνάξουν συνθήματα στην πλατεία του ΟΣΕ, και στη συνεχεία κινήθηκαν προς το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου νοσηλεύονται τραυματίες από το δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών, με την παρουσία κυρίως νέων παιδιών και μαθητών, οι οποίοι εκφράζουν την οργή τους για τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.
Με μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου, οι πολίτες, οι οργανώσεις και τα συνδικάτα διαμαρτυρήθηκαν για την τραγωδία των Τεμπών. Στα Γιάννενα μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, με πανό, πλακάτ και μαύρα μπαλόνια ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της φονικής σύγκρουσης. Οι διαδηλωτές κρέμασαν μαύρο σεντόνι στην πρόσοψη της Περιφέρειας Ηπείρου σε ένδειξη πένθους. «Το δυστύχημα στα Τέμπη αποκάλυψε την αλήθεια του επιτελικού κράτους που λειτουργεί ως διαχειριστής των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», υποστήριξε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας.
Στην Άρτα, η πορεία κατέληξε στην περιφερειακή οδό με συμβολικό αποκλεισμό της. Στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους μαθητές να κρατούν κόκκινα τριαντάφυλλα.
Μεγάλη συμμετοχή πολιτών χαρακτήρισε και το πρωινό συλλαλητήριο της Τρίπολης. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και μαθητές έδωσαν δυναμικό και αγωνιστικό παρών στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.
Υπήρξαν σύντομοι χαιρετισμοί και σιγή ενός λεπτού για τα θύματα των Τεμπών, αλλά και για το εργατικό δυστύχημα που έγινε το πρωί σε νεοανεγειρόμενα εργοστάσια γνωστής φαρμακοβιομηχανίας, στους χώρους της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης. Πολλοί συμμετέχοντες κρατούσαν μαύρα μπαλόνια. Η πορεία κατέληξε στον σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ, όπου και πραγματοποιήθηκε δρώμενο διαμαρτυρίας. Νέο συλλαλητήριο θα γίνει στις 18:00.
Μαζική η συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων και συλλόγων στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Φλώρινα, με μοναδικό σύνθημα «Ποτέ ξανά». Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε πορεία σε κεντρικές οδούς της πόλης μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό.
Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Καβάλα, με πρωταγωνιστές μαθητές και φοιτητές και τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, συλλόγων και φορέων, για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας.
Και στην Κοζάνη, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων ανταποκρίθηκαν στο αίτημα των φοιτητών και των μαθητών. Πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τον σιδηροδρομικό σταθμό –που είναι ανενεργός από το 2012–, όπου συμβολικά άναψαν ένα καπνογόνο και έριξαν κόκκινη μπογιά στις ράγες των τρένων.
Στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών με αίτημα την απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα και την αποτροπή της συγκάλυψης των ευθυνών, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς και στους γύρω δρόμους, με πρωτοβουλία τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης.
Ακολούθησε, παρά τη βροχή, μεγάλη πορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης που ήταν έρημη λόγω της συμμετοχής στην κινητοποίηση ακόμα και του Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι και στην πόλη της Ρόδου. Μαθητές, φοιτητές, αλλά και κάτοικοι του νησιού ξεκίνησαν την πορεία από το 3ο Λύκειο Ρόδου και έφθασαν στην πλατεία Δημαρχείου όπου φώναξαν συνθήματα για τις ευθύνες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το δυστύχημα. Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν προβλήματα, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.