Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, μετά από πρόταση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, ξεκίνησε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου με θέμα «Είναι η ώρα για ένα νέο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με την Κύπρο;».
Οι δύο εισηγητές, ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της ΕΔΕΚ της Κύπρου, και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Κυπριακού Κοινοβουλίου, Μαρίνος Σιζόπουλος και ο αντιστράτηγος ε.α., και τέως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, Ηλίας Λεοντάρης τάχθηκαν υπέρ της επικαιροποίησης του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και της παρουσίας ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στη Μεγαλόνησο.
Συγκεκριμένα ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης εθνικού σχεδιασμού μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και την ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης Ελλάδας και Κύπρου.
«Η Τουρκία από το 1952, και πολύ περισσότερο από το 1957, έχει καθορίσει μια ενιαία εθνική επεκτατική πολιτική σε βάρος του Ελληνισμού, και όλες οι κυβερνήσεις (κεμαλικές, δικτατορικές, ισλαμικές, κ.ά.), σήμερα ακολουθούν με ιδιαίτερη σταθερότητα και πίστη αυτήν την πολιτική, ανεξάρτητα με τις επικοινωνιακές διαφοροποιήσεις όσον αφορά την έκφραση, δυστυχώς ο Ελληνισμός μέχρι στιγμής, θύματα των προαιώνιων λαθών μας, δεν έχουμε κατορθώσει να διαμορφώσουμε μια ενιαία εθνική πολιτική αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Κυπριακού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για ανάγκη αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας στη Μεγαλόνησο και επεσήμανε ότι «η Κύπρος δεν αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού αλλά το τελευταίο φυλάκιο, κι αν χαθεί η μάχη της Κύπρου, τότε τα πράγματα για τη Θράκη και το Αιγαίο θα είναι δυσοίωνα, και για αυτό η μάχη αυτή πρέπει να κερδηθεί».
«Θεωρώ απολύτως απαραίτητο να επανεξεταστούν και να επικαιροποιηθούν οι πρόνοιες και οι απαιτήσεις του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ώστε να το επαναφέρουμε σε ‘‘πραγματική ισχύ’’ και στη βάση των σημερινών και κυρίως των μελλοντικών επιχειρησιακών απαιτήσεων και συνθηκών, ώστε να διασφαλίζεται η ενοποίηση καθώς και η στρατηγική και επιχειρησιακή λειτουργία των Θεάτρων Επιχειρήσεων Έβρου-Αιγαίου-Κύπρου. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί το ΝΑ πλευρό της αμυντικής διάταξης της χώρας μας», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιστράτηγος ε.α Ηλίας Λεοντάρης.
Ο κ. Λεοντάρης έθεσε επίσης το θέμα της υποβολής αιτήματος της Λευκωσίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αν θεωρηθεί ότι αυτή η προοπτική εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Όπως είπε «εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ διαπιστώσουν ότι το συμφέρον της Συμμαχίας βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε θα βρουν τρόπο να πείσουν και την Τουρκία για αυτό το πράγμα».
Παρόντες στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, ήταν η εκπρόσωπος του Προξένου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Γεωργία Παντελίδου, ο βουλευτής Κώστας Ζουράρις, ο πρ. υπουργός Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Κώστας Σταματάρης.