Νομοθετική ρύθμιση με την οποία ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς δημόσιων ακινήτων στα οποία έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες ή έχουν περάσει σε απόγονους προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από το 1950, πήρε το πράσινο φως από τη Βουλή.
Ουσιαστικά αφορά χιλιάδες, κυρίως από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο – σε αυτούς το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς έναντι του 20% της αντικειμενικής αξίας.
Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει: «Σε περίπτωση που ο αιτών [σ.σ.: την εξαγορά] κατέχει δημόσιο ακίνητο, το οποίο καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή του αρχικού δικαιοπαρόχου του κατά την έναρξη της κατοχής του, ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων που έλαβε χώρα πριν από το έτος 1950, καθ’ υπόδειξη των δημόσιων Αρχών, όπως αυτή [ενν. η μαζική εγκατάσταση] προκύπτει από μεταγενέστερα έγγραφα δημοσίων Αρχών, [σ.σ. ο αιτών] δικαιούται να υποβάλει αίτηση εξαγοράς, με τίμημα εξαγοράς που αντιστοιχεί, κατά παρέκκλιση του άρθρου 6, σε ποσοστό 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου».
Με τη νέα αυτή ρύθμιση επιδιώκεται να δοθούν τίτλοι κυριότητας για δημόσια ακίνητα στα οποία εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες καθ’ υπόδειξη των Αρχών, και είτε οι ίδιοι είτε οι κληρονόμοι δεν τους έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα.
Για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις εξαγοράς με αυτόν τον ευνοϊκό όρο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η εγκατάσταση έγινε μαζικά πριν από το 1950 με υπόδειξη δημόσιων Αρχών (π.χ. βεβαιώσεις που μπορούν να ληφθούν από τους οικείους δήμους).