Προσφυγικούς και πολιτιστικούς συλλόγους από το δήμο Θέρμης υποδέχτηκε στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη.
Σκοπός των συνεδριάσεων αυτών, οι οποίες πραγματοποιούνται από την αρχή του 2022, είναι η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από προσφυγικούς- πολιτιστικούς συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού για την καταγωγή των προγόνων τους, τις παραδόσεις, τα έθιμα, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από πρόσκληση του Σάββα Αναστασιάδη, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ) Γιώργος Αγγέλου και εκπρόσωποι των Συλλόγων ενημέρωσαν σχετικά τα μέλη της Επιτροπής για όλες αυτές τις δράσεις στην περιοχή του δήμου Θέρμης.
«Το 73% των κατοίκων της Θέρμης είναι πρόσφυγες»
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Σάββας Αναστασιάδης, αφού καλωσόρισε τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους του δήμου Θέρμης επισήμανε ότι «μέσα από αυτές τις συνεδριάσεις τιμούμε το έργο των προσφυγικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, που αγωνίζονται ανιδιοτελώς να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη των προγόνων τους από τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Κοιτάζουμε μπροστά χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν μας».
Ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη σύνθεση του πληθυσμού, εξήγησε ότι «περίπου το 73% με 75% των ανθρώπων που κατοικούν στον δήμο μας είναι πρόσφυγες. Έχουμε και τέσσερα παλιά ντόπια χωριά, αλλά τα περισσότερα είναι προσφυγικά, είναι ένα μωσαϊκό θα έλεγα και υπάρχουν κάτοικοι από παντού, που συμβιώνουν αρμονικά».
«Οι προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι έχουν συσπειρωθεί γύρω από τους συλλόγους τους και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ζωντανό το γλωσσικό τους ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμά τους».
«Οι προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι του δήμου Θέρμης, αποτελούν τα πλέον ενεργά και δραστήρια κύτταρα της κοινωνίας μας, αποτελούν σημαντικό πλούτο για την περιοχή μας», συμπλήρωσε.
Στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου αναφέρθηκε στις κοινές δράσεις και συνέργειες με τους πολιτιστικούς και προσφυγικούς συλλόγους με στόχο, όπως είπε, «να διατηρούμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και να αναβιώνουμε ιστορικά γεγονότα και μνήμες των χαμένων πατρίδων μας».
Οι σύλλογοι
Στη συνέχεια ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής οι εκπρόσωποι των προσφυγικών και πολιτιστικών Συλλόγων οι οποίοι ανέδειξαν τη σημαντική προσφορά των προσφύγων στην ανάπτυξη του δήμου Θέρμης, παρουσιάζοντας παράλληλα τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των ανθρώπων της Μικράς Ασίας και του Πόντου και η σημαντική συνεισφορά τους στην πατρίδα όπου ρίζωσαν.
Ενώπιον της Επιτροπής μίλησαν οι: αντιπρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά δήμου Θέρμης Σόνια Μιχαηλίδου και η Αθηνά Δαβιτίδου από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου, η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Συλλόγου Αυληαννητών Θέρμης Αγγελική Ψάρρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σερραίων Κατοίκων δήμου Θέρμης Παναγιώτης Μαλούδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Μαρία Τσιουβάκα και η έφορος εκδηλώσεων Ευαγγελία Δημητρίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τριλόφου Αριστοτέλης Κατσουγιαννόπουλος και ο έφορος του Συλλόγου Ιωάννης Μπουραντάς, η πρόεδρος του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης, Μαρία Καμπουρίδου και η γραμματέας Άννα Βογιατζή, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Νέου Ρυσίου «Η Αρετσού» Άγγελος Μάριος Σωτηριάδης και η γραμματέας Δέσποινα Πετσή, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λιβαδιωτών Δημήτριος Γουδήρας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Πολυχρόνης Κοντοπίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλαγιαρίου Νικόλαος Κουλέτας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Ρυσίου Γεώργιος Δημητριάδης και η υπεύθυνη Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ραιδεστού Δήμου Θέρμης Ελένη Συντάκη.