Τυρί, και μάλιστα γραβιέρα, με σοκολάτα. Κι όμως υπάρχει και παράγεται εδώ και λίγο καιρό στην Ήπειρο. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν, μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί μία ξεχωριστή γευστική απόλαυση, καθώς τα αρώματα του τυριού και της σοκολάτας βρίσκονται σε ισορροπία.
Η παραγωγή του δείγματος άρχισε πριν από οκτώ μήνες και το εγχείρημα πέτυχε, καθώς το αποτέλεσμα της γευσιγνωσίας του προϊόντος την περασμένη εβδομάδα σε γνωστό εστιατόριο των Ιωαννίνων, ενθουσίασε τους ειδικούς και τους πλέον απαιτητικούς στη γεύση.
Η έμπνευση για το ιδιαίτερο τυρί ανήκει στον Γιώργο Ζαρζώνη, ο οποίος έχει εργαστήριο σοκολάτας, αλλά ποτέ, «δεν μένει στην πατροπαράδοτη σχέση με αυτή», όπως αποκάλυψε. Δεν έμεινε όμως στην έμπνευση, αλλά έκανε την πρόταση σε συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στην ιδέα-πρόκληση.
«Είμαστε για τρεις γενιές, μια παραδοσιακή Γαλακτοβιομηχανία. Την ιδέα του Γιώργου Ζαρζώνη, την βρήκαμε ελκυστική. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα προϊόν με σοκολάτα» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Γαλακτοβιομηχανίας ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε. Σπύρος Καράλης.
«Κατά την δοκιμή, είδαμε πως έδεσε πολύ καλά η πάστα με το πρόβειο γάλα, συγκεκριμένα με τη γραβιέρα, και σε αναλογία και σε υφή και σε αρώματα. Η μικρή πρώτη παραγωγή είναι δοκιμαστική. Σίγουρα το προϊόν θα είναι καλύτερο», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το τυρί με σοκολάτα. Η πρώτη παραγωγή θα βρίσκεται στην αγορά μετά από οκτώ μήνες.
Ο Γιώργος Ζαρζώνης ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, εξήγησε ότι αφορμή για την έμπνευση στάθηκε ένα ταξίδι του στη λατινική Αμερική, και ειδικά σε μια σοκολατερία της Κολομβίας. «Έψαχνα για ποικιλίες κακάο στη ζούγκλα της Κολομβίας. Όταν πήγα σε μια κλασική σοκολατερία, μου σέρβιραν το φλιτζάνι με την σοκολάτα και δίπλα στον δίσκο, έβαλαν φέτες τυρί.
»Ως Έλληνας, πήρα τις φέτες με το τυρί και τις έφαγα μαζί με το ψωμάκι. Η σερβιτόρα που με είδε, αντιλήφθηκε πως δεν γνώριζα την γαστρονομία τους και τότε φέρνει ένα κομμάτι τυρί, το βουτά στην σοκολάτα και μου το προσφέρει. Έτσι, είχα την πρώτη αίσθηση. Σοκολάτα με τυρί. Τότε μου ήρθε η ιδέα. Επιστρέφοντας, έφτιαξα μια δική μου σοκολάτα, βούτυρο κακάο, κακάο και πιπέρια και έκανα την πρόταση στον Σπύρο Καράλη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τόνισε ο Γιώργος Ζαρζώνης, οι Κολομβιανοί έχουν και μια σχετική φράση, που του αρέσει πολύ: «Σοκολάτα χωρίς τυρί, είναι έρωτας χωρίς φιλιά».