Οι Απόκριες σίγουρα σήμερα δεν έχουν την αίγλη που είχαν τον προηγούμενο αιώνα. Ειδικά στην Αθήνα που ήταν σαν μια γιορτή διαρκείας. Με την είσοδο της τηλεόρασης, αλλά και την αλλαγή των εθίμων και του τρόπου ζωής, ο δημόσιος εορτασμός άλλαξε δραματικά.
Αλλά και στην τηλεόραση οι Απόκριες δεν… πουλούσαν. Στα χρόνια της κρατικής στήνονταν κάποια εορταστικά σόου, με μερικούς μεταμφιεσμένους, σερπαντίνες και κομφετί, και αυτό ήταν.
Το ίδιο και στα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής, οι Απόκριες δεν ήταν από τα μεγάλα εμπορικά χαρτιά – τα κανάλια λοιπόν δεν επένδυσαν.
Εμείς όμως ας θυμηθούμε κάποιες καλές, ξεχασμένες και cult στιγμές επώνυμων αποκριάτικων event. (Με παρουσία της κάμερας, φυσικά.)
Η βασίλισσα του καρναβαλιού
Κάπου στη δεκαετία του 1960 η μεγάλη Άννα Καλουτά έγινε βασίλισσα του καρναβαλιού. Και παρά τη βροχή, προσγειώθηκε στο Καλλιμάρμαρο με ελικόπτερα. Παράλληλα η Αθήνα το γλεντούσε και τα επίκαιρα της εποχής το κατέγραψαν:
Γλέντι στης Λαμπέτη
1968 και η Έλλη Λαμπέτη έκανε αποκριάτικο πάρτι στο σπίτι της. Το παρών έδωσαν –εκτός από τις κάμερες– τα μέλη του τότε θιάσου της.
Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο Κώστας Καρράς (με τον οποίο τότε ζούσαν μια θυελλώδη σχέση) και η πρόσφατα χαμένη Δέσποινα Νικολαΐδου. Την παράσταση είχε κλέψει ο ηθοποιός Σπύρος Κωνσταντόπουλος ως υπερφυσικό μωρό:
https://www.youtube.com/watch?v=FoWQMO0Wfyg
Η Μπέσυ και τα παπάκια της
Θυμάστε τα «Παπάκια» του Αλ Μπάνο και της Ρομίνας Πάουερ; Τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία. Το 1984 κάπου στον Υμηττό, η Μπέσυ Αργυράκη είπε το τραγούδι σε ένα αποκριάτικο event. Πλέον μπορεί να θεωρηθεί συλλεκτικό:
Διαχρονικό (λαϊκό τσα-τσα)
1985 και οι Αποκριές τότε ήταν χιονισμένες, αλλά η τηλεόραση το καθήκον της το έκανε. Σε ένα πρόγραμμα εντοπίσαμε τα «Παιδιά από την Πάτρα» που τότε έσκιζαν. Και δικαιολογημένα. Μια από τις επιτυχίες τους ήταν και η διασκευή στο «Λαϊκό τσα-τσα» του Πάνου Γαβαλά:
https://www.youtube.com/watch?v=fr3IssnDJ5k
Μια παρέα από τα ’80s
Το «Καλλιτεχνικό καφενείο» υπήρξε τελικά πρωτοπόρο στην εποχή του. Μιλάμε για την διετία 1986-88. Εδώ βλέπουμε ένα απόσπασμα με τον Γιάννη Γιοκαρίνη στο πιάνο, τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Γιάννη Κούτρα, ενώ ο αξέχαστος Σάκης Μπουλάς άδει το σουξέ του «Μπανάκι-μανάκι»:
Πασχάλης 4ever
Όπως είπαμε, το τηλεοπτικό ενδιαφέρον για τις Απόκριες δεν υπήρξε έντονο. Οπότε παραδοσιακά το παιχνίδι έπαιζε στην κρατική τηλεόραση, με εκπομπές τύπου «Στην υγειά μας». Σε μια από αυτές, του 2019, πριν από την Covid-19 δηλαδή, ο Πασχάλης απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο διαχρονικός είναι:
https://www.youtube.com/watch?v=UNt_5fWav74
Η μεγάλη παράδοση, η μεγάλη κυρία
Όχι μόνο για τις Απόκριες, αλλά για ολόκληρη τη μουσική παράδοση που διέδωσε και διέσωσε, ξεχωριστή μνεία αξίζει η Δόμνα Σαμίου. Και κόντρα στις ποπ εικόνες και ήχους, της αξίζει αναφορά και ένα βίντεο από το σχετικά μακρινό 1988:
Σπύρος Δευτεραίος