Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, 5.04 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναμεταδίδει έκτακτη είδηση από τα διεθνή πρακτορεία:
«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια έκτακτου διαγγέλματός του ότι ενέκρινε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία».
Ακολουθούν τηλεγραφήματα που αναφέρονται σε βομβαρδισμούς και εκρήξεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Ο κόσμος ξυπνά με τις ιαχές του πολέμου. Τα διεθνή πρωτοσέλιδα έχουν ένα μείγμα σοκ, απόγνωσης, φόβου και θυμού.
«L’Impensable» («Το αδιανόητο») είναι ο μονολεκτικός τίτλος της Libération, που συνοδεύεται από μια ολοσέλιδη εικόνα από έκρηξη στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βύθισε όλο τον πλανήτη σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και συνέθλιψε βεβαιότητες της δυτικής διεθνούς τάξης, όπως κανένα άλλο γεγονός μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.
Η εισβολή, αν και υποβόσκουσα επί μήνες, συντάραξε τον κόσμο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Σήμερα, ακριβώς έναν χρόνο μετά, η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιστέκεται, με τη Δύση να βρίσκεται στο πλευρό της και να την εξοπλίζει με άρματα μάχης, όπλα και τεχνογνωσία.
Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσει η Μόσχα εν τέλει μια ειρήνη διαρκείας με την Ουκρανία είναι να προωθήσει τα δικά της σύνορα όσο το δυνατόν πιο μακριά, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φθάσει μέχρι τα σύνορα της Πολωνίας.
Ο Μεντβέντεφ, που τώρα είναι αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προέβλεψε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ της Μόσχας, όπως τη χαρακτήρισε, θα λήξει με ρωσική νίκη και κάποιου είδους χαλαρής συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία εξακολουθεί να καταλαμβάνει το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους και φαίνεται να ξαναρχίζει μεγάλες επιθέσεις σε όλη την τεράστια γραμμή του μετώπου.
Νέες κυρώσεις και βοήθεια από τις ΗΠΑ
Στον αντίποδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επίσης σήμερα, ότι επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος περισσότερων από 60 υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, περιλαμβανομένων μελών του υπουργικού συμβουλίου και επικεφαλής περιφερειών και τριών εταιριών που διαχειρίζονται το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι επιβάλλει κυρώσεις σε δεκάδες άλλους Ρώσους αξιωματούχους και οντότητες και σε Ρώσους που εμπλέκονται στην κλοπή σιτηρών από την Ουκρανία.
Επέβαλε επίσης περιορισμούς θεώρησης εισόδου (βίζα) σε περισσότερα από 1.200 μέλη του ρωσικού στρατού.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει μαχητικά αεροπλάνα F-16 που έχει ζητήσει η Ουκρανία.
Υποστήριξη από το ΝΑΤΟ
«Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτό τον πόλεμο, μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει με ανακοίνωσή του το Βορειοατλανικό Συμβούλιο επισημαίνοντας την «περαιτέρω πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία».
Την ίδια στιγμή, ο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξεφράσε από το Ταλίν της Εσθονίας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία «θα νικήσει πέραν κάθε αμφιβολίας» στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας παρά «την σκοτεινή χρονιά απελπισίας» που πέρασε από την εισβολή της χώρας από τον ρωσικό στρατό.
Αισιοδοξία Ζελένσκι, εφόσον η Δύση στείλει στρατιωτική βοήθεια
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε σήμερα ότι η νίκη ενάντια στην Ρωσία θα είναι δυνατή φέτος, εάν Δύση τηρήσει το λόγο της για στρατιωτική βοήθεια.
«Εάν οι εταίροι τηρήσουν τον λόγο τους και σεβαστούν τις προθεσμίες, μας περιμένει μια αναπόφευκτη νίκη (…) Την θέλω πραγματικά φέτος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Σουηδία, η Πολωνία και η Γερμανία ανακοίνωσαν σήμερα την αποστολή νέων αρμάτων μάχης.
Ειδικότερα, η Σουηδία θα παραδώσει έως δέκα άρματα μάχης Leopard 2 και αντιαεροπορικά συστήματα HAWK στην Ουκρανία στο πλαίσιο του 11ου πακέτου υποστήριξης, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας.
Η Πολωνία έχει στείλει τα πρώτα τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να στείλει περισσότερα σύντομα, ανακοίνωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Και η Γερμανία πρόκειται να παραδώσει στην Ουκρανία επιπλέον τέσσερα άρματα μάχης τύπου Leopard 2 Α6, ανακοίνωσε πριν από λίγο το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας.
Τέλος, η Δανία δήλωσε «ανοικτή» στην ιδέα να στείλει μαχητικά αεροπλάνα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει στην πολεμική προσπάθειά της εναντίον της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση DR.
Τουρκία και Κίνα
Μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία ζήτησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και καταστροφών», σύμφωνα με μια σύντομη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ενώ ο Τούρκος ηγέτης τάχθηκε επίσης υπέρ της επανέναρξης ισχύος της συμφωνίας για εξαγωγές σιτηρών που υπέγραψαν Μόσχα και Κίεβο υπό την αιγίδα της Τουρκίας.
Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε γενική κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο ενός σχεδίου 12 σημείων σε σχέση με τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.
Η Ρωσία καλωσόρισε σήμερα τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ανέφερε ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος, αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου δήλωσε ότι «μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό», συμπλήρωσε.
Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης στο Βερολίνο
Ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στάθμευσαν σήμερα, ανήμερα της θλιβερής επετείου, ακριβώς μπροστά από την ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο ένα κατεστραμμένο, σκουριασμένο ρωσικό άρμα μάχης, φέρνοντας ένα κομμάτι του πεδίου της μάχης στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.
Η ρωσική πρεσβεία δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει το περιστατικό.
Το άρμα μάχης, ένα ρωσικό άρμα τύπου Τ-72 Β1, (του 1985), καταστράφηκε στις 31 Μαρτίου του 2022 κοντά στο χωριό Ντμίτριφκα κοντά στο Κίεβο, από αντιαρματική νάρκη, σύμφωνα με τον διοργανωτή της δράσης Γκίμπελ και τον συνάδελφό του Έννο Λέντσε.
Οι δύο ακτιβιστές δήλωσαν ότι το μετέφεραν στην Γερμανία με την βοήθεια του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και του Εθνικού Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας της Ουκρανίας.
Το άρμα μάχης τοποθετήθηκε στην διασταύρωση της Σαντοουστράσε και του πιο τουριστικού δρόμου της γερμανικής πρωτεύουσας Ούντερ ντεν Λίντεν, όπου θα παραμείνει έως την Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει ανά την Ευρώπη και ενδέχεται να καταλήξει στο μουσείο αρμάτων μάχης της Γερμανίας.
Πορείες σε όλο τον κόσμο
Την ίδια στιγμή, πορείες υποστήριξης στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε διάφορες χώρες του κόσμου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ενδεικτικά, πορείες οργανώθηκαν μεταξύ άλλων στη Σερβία, τη Λετονία, τη Δανία, τη Φινλανδία, το Λίβανο, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Αυστραλία, στις οποίες συμμετείχαν Ουκρανοί, Ρώσοι αντικαθεστωτικοί, ακτιβιστές οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και διπλωματικοί εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών.
Περισσότερες ρωσικές απώλειες από ότι σε εννέα χρόνια στο Αφγανιστάν
Στον ένα χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15.136 Ρώσοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από ανοιχτές πηγές οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Mediazona και της ρωσικής υπηρεσίας του BBC.
Μεταξύ των 15.136 Ρώσων στρατιωτών , οι 1.214 είναι επίστρατοι. Οι δημοσιογράφοι των δύο μέσων ταυτοποίησαν τα ονόματα 588 μελών της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner που σκοτώθηκαν και 1.310 πρώην κρατουμένων.
Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Mediazona, ο αριθμός των απωλειών στις γραμμές του ρωσικού στρατού υπερβαίνει τον επίσημο αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα εννέα χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν, από τις 25 Δεκεμβρίου του 1979 έως τις 15 Φεβρουαρίου του 1989, η Σοβιετική Ένωση έχασε στο Αφγανιστάν 15.051 στρατιωτικούς.