Ακριβότερη θα είναι και φέτος η παραδοσιακή λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας, ωστόσο δεν θα φτάσει τα 5 ευρώ ανά τεμάχιο όπως φημολογείται τις τελευταίες μέρες. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» τονίζοντας ότι η αύξηση θα είναι έως και 7% και η τιμή της θα κυμαίνεται από 2,50 έως 2,60 ευρώ.
«Την αντίστοιχη περσινή περίοδο (ενόψει της Καθαράς Δευτέρας), η τιμή της λαγάνας καθοριζόταν στα 2,30 με 2,40 ευρώ ανά τεμάχιο, με το 25κιλό σακί αλεύρι να το πληρώνουμε από 12 έως και 14 ευρώ. Φέτος το κόστος για την αγορά του ξεκινά από τα 19 ευρώ και φθάνει στα 22 ευρώ. Και αυτό είναι ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα», εξήγησε.
Εξάλλου, οι πρώτες ύλες στα αρτοποιία έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστό από 30% έως και 50% και το μόνο ενθαρρυντικό της περιόδου, είναι σύμφωνα με την ίδια η «επιβράδυνση της αύξησης του κόστους της ενέργειας, από+180%, στο +90% σήμερα». Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι το 90% των καταναλωτών ψηφίζει την παραδοσιακή λαγάνα.
Από την άλλη πλευρά οι λαγάνες που διατίθενται στην αγορά «γεμισμένες» με-μεταξύ άλλων- ελιές, πιπεριές και μανιτάρια θα πωλούνται προς 3,20 ευρώ ανά τεμάχιο, ακριβότερα κατά 20 λεπτά σε σχέση με πέρυσι.
Η παρασκευή της παραδοσιακής λαγάνας που γίνεται με το χέρι, αποτελεί μια επίπονη διαδικασία 12 ωρών και την Καθαρά Δευτέρα, θα πρέπει ο κάθε φούρνος να δουλέψει από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της επομένης, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση (ως και 700 τεμάχια η μέση κατανάλωση ανά μαγαζί). Αυτό, σύμφωνα με την Έλσα Κουκουμέρια, καθιστά σαφές ότι θα πρέπει ο φούρναρης να πληρώσει τριπλό μεροκάματο, «τη στιγμή που το περιθώριο κέρδους για τον αρτοποιό είναι πλέον μηδαμινό».