Κεκλεισμένων των θυρών, και μάλιστα στο αεροδρόμιο της Άγκυρας και όχι στο προεδρικό μέγαρο, ήταν η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Άντονι Μπλίνκεν, η πρώτη αφότου ο δεύτερος ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, πριν από δύο ολόκληρα χρόνια.
Και μπορεί να μην υπήρξαν κοινές δηλώσεις, ωστόσο το στίγμα των διμερών σχέσεων δόθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το ραντεβού με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε αυτή φάνηκε ότι η Άγκυρα επιδιώκει να διαχωρίσει το θέμα των F-16 από αυτό των F-35, απαιτώντας αποζημίωση για τον μονομερή αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των δεύτερων μαχητικών. Σχετικά με τα F-16 –o φάκελος για τα οποία δεν έχει ακόμα φτάσει στο Κογκρέσο που έχει τον τελευταίο λόγο–, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέφυγε τις δεσμεύσεις.
«Το υποστηρίζουμε, αλλά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προμήθειά τους» αρκέστηκε να πει, την ώρα που ο Τούρκος ομόλογός του επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει αγορά υπό όρους.
Για τα F-35 η Άγκυρα ζητά αποζημίωση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, γι’ αυτό φέρεται να έχει απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ.
Εξίσου σημαντικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν ήταν και το τουρκικό βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επιθυμία της Ουάσινγκτον είναι η διεύρυνση να γίνει το συντομότερο δυνατό. «Θα ήταν άδικο να αναχθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε προϋπόθεση για τα F-16», δήλωσε από τη μεριά του ο Τούρκος υπουργός.
Ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τα θετικά βήματα και με την Ελλάδα, και με την Αρμενία και με το Ισραήλ, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στην αμερικανική βοήθεια για την επόμενη μέρα μετά τους σεισμούς, καθώς θα διατεθούν επιπλέον 100 εκατ. δολάρια.