Με στόχο να «φωτιστούν» όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και της ψήφισης ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων τη 19η Μαΐου, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» διοργανώνει επετειακή εκδήλωση, με τοποθετήσεις εξειδικευμένων επιστημόνων αλλά και ποντιακό και αρμένικο τραγούδι.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς 29 χρόνια μετά την καθιέρωση της 19ης Μαΐου από τη Βουλή, στις 18:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Ομιλητές θα είναι ο ιστορικός ΜΑ Δημόσιας Ιστορίας Κώστας Σαμουρκασίδης και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Μπεντρός Χαλατζιάν. Διαδικτυακά θα παρέμβει, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης Κασπάρ Καραμπετιάν. Στο καλλιτεχνικό σκέλος της εκδήλωσης θα τραγουδήσουν οι Αλέξης Παρχαρίδης και Μαρία Δονικιάν, ποντιακή λύρα θα παίξει ο Δημήτρης Ξενιτόπουλος και αφηγητής θα είναι ο Γιώργος Συμεωνίδης. Η εκδήλωση θα προβάλλεται και ζωντανά μέσω YouTube.
«Μέσα από την πολύ σοβαρή επιστημονική δουλειά που έκανε ο Κώστας Σαμουρκασίδης, θα αναδείξουμε πώς η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης. Ο Κώστας Σαμουρκασίδης έχει ερευνήσει τα σχετικά αρχεία και έγγραφα με την άδεια της Βουλής. Θεωρήσαμε σωστό ως Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” κάθε χρόνο την 24η Φεβρουαρίου να κάνουμε μια εκδήλωση γι’ αυτήν την πολύ σημαντική υπόθεση για τον ποντιακό ελληνισμό», τονίζει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργος Γεωργιάδης.
Κατά τον ίδιο, μέσα από την εκδήλωση το Σωματείο προσδοκά να ξεκαθαρίσει διάφορα «θολά» για πολλούς ζητήματα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. «Βλέπουμε για παράδειγμα και σήμερα ότι πολλοί πιστεύουν ότι την 24η Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή δεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού αλλά απλώς καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης. Αυτό είναι λάθος. Εκείνη την ημέρα η Γενοκτονία αναγνωρίστηκε κανονικά. Άλλωστε, πριν από λίγα χρόνια ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει ποινές για όσους αρνούνται τις γενοκτονίες και υβρίζουν τα θύματά τους», λέει ο Γιώργος Γεωργιάδης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» σημειώνει ακόμα ότι το σημαντικό είναι από εδώ και στο εξής να προχωρήσει η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Όπως λέει, έχουν γίνει δειλά βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά αυτά πρέπει να επιταχυνθούν και να αυξηθούν. «Υπάρχει σήμερα ιδιαίτερη ζέση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα της πολιτείας. Θεωρούμε ότι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και ως ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα», τονίζει.
Πρόταση νόμου 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Κατά τον Κώστα Σαμουρκασίδη –ο οποίος έχει εκπονήσει και διπλωματική εργασία γύρω από την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού–, στις 24 Φεβρουαρίου 1994 το θέμα εισήχθη στη Βουλή μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
«Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσουμε για ποιο λόγο φτάσαμε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία από τη Βουλή των Ελλήνων 72 χρόνια μετά την τέλεσή της, και τα αίτια αυτής της καθυστέρησης. Επίσης θα παρουσιάσουμε πώς προωθήθηκε από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο, τις όποιες αντιδράσεις αλλά και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ο οποίος τότε ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Θα τονίσω, επίσης, με ποια θέματα συνδέθηκε η εισαγωγή του θέματος στη Βουλή, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική η προσπάθεια ψήφισής του. Για παράδειγμα, συνδέθηκε με το Κουρδικό Ζήτημα αλλά και με την προσπάθεια αποκατάστασης των παλιννοστούντων εκείνη την εποχή. Και τα δύο αυτά ζητήματα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να έχει επιτυχή έκβαση η προσπάθεια», τονίζει στο pontosnews.gr ο Κώστας Σαμουρκασίδης.
Κατά τον ίδιο, αν και η απόφαση της Βουλής ήταν ομόφωνη, δεν υπήρχε κλίμα ομοθυμίας για το ζήτημα. Σημειώνει, παράλληλα, ότι εκείνη την ημέρα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αντί να εστιάσουν στο πάρα πολύ σημαντικό για τον ποντιακό αλλά και για ολόκληρο τον ελληνισμό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, περισσότερο πρόβαλαν το έντονο λεκτικό επεισόδιο που έγινε στη Βουλή μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του βουλευτή-ομιλητή του ΚΚΕ, Γεράσιμου Αραβανή.
«Θα αναφερθώ ακόμα στο ψήφισμα που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο το 1997 “Περί μιας λύσης στο αρμενικό ζήτημα” και τις ομοιότητες που είχε αυτό με το κείμενο της πρότασης που κατέθεσαν οι 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι με άλλη εισηγητική έκθεση ήρθε η πρόταση νόμου στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, που ήταν τότε αρμόδιο για το ζήτημα, και με άλλη στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό έγινε, ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση και να έχουμε ομόφωνη απόφαση», αναφέρει ο Κώστας Σαμουρκασίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
- Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
- Τις φωτογραφίες παραχώρησαν για τις ανάγκες του άρθρου ο Κώστας Σαμουρκασίδης και ο Γιώργος Γεωργιάδης.