Όταν επτά γυναίκες από τη Γενισέα Ξάνθης αποφάσισαν να επιστρέψουν στο χωράφι μετά από 25 χρόνια και να αναβιώσουν την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου στην Ελλάδα με σπόρους από τον Πόντο, 60 χρόνια αφού είχε εγκαταλειφθεί λόγω οικονομικής ευμάρειας, επενδύοντας το κομπόδεμα που φυλούσαν για τα γεράματα, καμιά τους δεν μπορούσε να υποψιαστεί τη συνέχεια.
Όπως λένε οι ίδιες, ποτέ δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η… «τρέλα» τους, όχι μόνο θα τις έκανε επιχειρηματίες που καινοτομούν, αλλά θα αποτελούσε το θεμέλιο λίθο για να κυκλοφορήσει από την αποσταγματοποιία/ποτοποιία Δωροδούλη (Dorodouli Distillery), το πρώτο ρούμι φτιαγμένο 100% στην Ελλάδα, με φυσικά συστατικά που βρίσκονται στην ελληνική γη.
«Όταν συναντιούνται άνθρωποι με κοινό παρανομαστή την αγάπη για την Ελλάδα την ελληνική γη και την παράδοση, το σίγουρο είναι ότι όλα είναι δυνατά, και παρά τα εμπόδια που πολλές φορές μοιάζουν ανυπέρβλητα, ακόμη και τα θαύματα πραγματοποιούνται», τόνισε η επικεφαλής της Dorodouli Distillery Μαρία Δωροδούλη, αναφερόμενη στη συνεργασία της με το δυναμικό της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας.
Το… κομπόδεμα που επενδύθηκε στο ζαχαροκάλαμο
«Κάναμε την “τρέλα” μας, αλλά ευτυχώς απέδωσε. Επενδύσαμε το κομπόδεμα που κρατούσαμε για τα γεράματά μας, προκειμένου να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο το ζαχαροκάλαμο και να το αφήσουμε προίκα στον τόπο και τα παιδιά μας», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας Αναστασία Αμανατίδου.
Χαρακτηρίζοντας δυναμική, την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, η ίδια δηλώνει «δικαιωμένη, περήφανη και χαρούμενη» που η ίδια μαζί με άλλες έξι γυναίκες, ηλικίας από 50 έως και 70 χρόνων καλλιεργούν σήμερα 20 στρέμματα με ζαχαροκάλαμο, παράγοντας δύο τόνους πετιμέζι ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημά τους άρχισε το 2014, με τις γυναίκες να καλλιεργούν μόλις τέσσερα στρέμματα, χωρίς καν να διαθέτουν τα απαιτούμενα εργαλεία.
Δυο χρόνια πειραματισμοί και δοκιμές
Η αποσταγμοτοποία/ποτοποιία Δωροδούλη (Dorodouli Distillery), δίνει το «παρών» στη φετινή έκθεση τροφίμων και ποτών Detrop-Οenos, που ολοκληρώνεται αύριο, Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, συστήνοντας για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το πρώτο 100% ελληνικό ρούμι, που είναι έτοιμο να κάνει το ντεμπούτο του στην αγορά, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των βιομηχανικών πειραμάτων που υλοποιήθηκαν με την συνεργασία του Γενικού Χημείου του Κράτους.
«Η υλοποίηση των βιομηχανικών πειραμάτων κράτησε δύο χρόνια, πριν από ένα μήνα άναψε το “πράσινο φως” για την απόσταξή του στην Ελλάδα και με τη θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας, το πρώτο 100% ελληνικό ρούμι θα μπορεί να κυκλοφορήσει στις αγορές όλου του κόσμου», τονίζει η Μαρία Δωροδούλη και προσθέτει ότι, «δεν ξέρω να υπάρχει άλλο αντίστοιχο ποτό που να φτιάχνεται από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου και για αυτό στόχος μας είναι να κατοχυρωθεί ως ελληνικό προϊόν».
Η παραγωγή του στην Ελλάδα, γίνεται με την αξιοποίηση ζαχαροκάλαμου και μελάσας που παράγεται στην Γενισέα Ξάνθης και αποστάζεται στην Θεσσαλονίκη στους τεχνολογικά προηγμένους άμβυκες της Dorodouli Distillery, με την διαδικασία της κλασματικής απόσταξης.
Το αποσταγματοποιείο/ποτοποιείο, εξειδικεύεται στην απόσταξη μπράντι και τσίπουρου (απόσταγμα στέμφυλων σταφυλής), ενώ ετησίως διαθέτει 120.000 μπουκάλια, έχοντας τη δυνατότητα να «το κάνουμε αυτό επί πέντε φορές ακόμη», συμπλήρωσε η Μαρία Δωροδούλη.