Μέσω διπλωματικών πηγών απάντησε η Αθήνα στην πρόσκληση Τσαβούσογλου για διάλογο, με φόντο την προσέγγιση που υπήρξε λόγω των φονικών σεισμών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς υπήρξαν κλιμακώσεις» και πρόσθεσε ότι ήρθε η στιγμή όχι μόνο για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για να «λυθούν ορισμένα προβλήματα».
Αυτό που σχολίασαν οι διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ότι η χώρα μας «συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ».
Πρόσθεσαν δε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί» υποστήριξαν και υπενθύμισαν ότι το ίδιο έχει πράξει η Ελλάδα με χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε ότι στη συνάντηση που είχαν ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα, η τουρκική πλευρά κατέθεσε πρόταση 6 σημείων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η συνέχιση των διερευνητικών επαφών, η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.