Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε σήμερα τους Δυτικούς δημοσιογράφους ότι αν συμπεριφέρονται «αντιεπαγγελματικά» ή αντιμετωπίζουν με αγενή τρόπο τη Ρωσία ή το λαό της, τότε η Μόσχα δεν θα τους ανεχθεί.
Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, όταν Δυτικοί ανταποκριτές συνάντησαν τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, κάποιοι παραπονέθηκαν για τις συνθήκες που υφίστανται, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης βίζας και της διαπίστευσης.
«Τόσα χρόνια τους παρέχονταν συνθήκες απολύτως ευνοϊκές», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Όλα αυτά τελείωσαν τώρα. Τώρα θα ζήσουν με έναν νέο τρόπο. Αν κάνουν τη δουλειά τους με επαγγελματικό τρόπο θα δουλέψουν, αν όχι, τότε οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν θα δουλέψουν».
«Αν συμπεριφέρονται σε εμάς, τη χώρα μας και το λαό μας αγενώς, τότε απλά αυτοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ», τόνισε.
Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα Δυτικά ΜΜΕ καλύπτουν δημοσιογραφικά τον πόλεμο στην Ουκρανία με βαθιά μονόπλευρο τρόπο, αγνοώντας τις ρίζες της σύγκρουσης, και τάσσονται ανοιχτά με την Ουκρανία ενώ επιδεικνύουν ανοιχτό και ασυνείδητο ρατσισμό εναντίον των Ρώσων.
Η Ρωσία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο facebook και το twitter, ενώ χαρακτηρίζει ορισμένους Ρώσους ρεπόρτερ ξένους πράκτορες. Ορισμένοι από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Ρωσίας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, μια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που συντάσσεται και δημοσιεύεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η Ρωσία κατατάσσεται στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών, ακριβώς πάνω από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία.
Τον περασμένο Μάρτιο ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιβάλλει ποινές κάθειρξης έως και 15 έτηΤο υπουργείο Εξωτερικών για σκόπιμη διάδοση «ψευδών» ειδήσεων σχετικά με το στρατό, με αποτέλεσμα ορισμένα Δυτικά μέσα ενημέρωσης να αποσύρουν τους δημοσιογράφους τους από τη Ρωσία.