Σήμερα Πέμπτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το «καλάθι της Σαρακοστής», όπως και για την επέκταση «καλαθιού του νοικοκυριού» με νέα προϊόντα, σε μόνιμη βάση, μέχρι και το τέλος του μέτρου, όπως είπε χθες Τετάρτη μιλώντας στο ERTNEWS, o γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. «Η εφαρμογή του καλαθιού της Σαρακοστής θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, που είναι και η Τετάρτη πριν από την Καθαρά Δευτέρα» επισήμανε ο γενικός γραμματέας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) Χαράλαμπος Μελισσινός και ο CEO της Warply και υπεύθυνος της πλατφόρμας e-katanalotis Γιάννης Δοξαράς, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα Πέμπτη, κατά την οποία θα ανακοινώσουν την προσθήκη νέων κατηγοριών στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και την επιβολή προστίμων σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια κατόπιν ελέγχων της ΔΙΜΕΑ.
Με αυτή την αφορμή, ο κ. Αναγνωστόπουλος μιλώντας ERTNEWS, ανέφερε χθες ότι «μέσα στο καλάθι του νοικοκυριού ήδη υπάρχουν συγκρατήσεις τιμών για 15η εβδομάδα και μπαίνουμε στη 16η. Από τα 882 προϊόντα, έχουμε σε 28 αύξηση, σε 51 μείωση και τα 803 παρέμειναν σταθερά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα».
Ο γενικός γραμματέας γνωστοποίησε ότι στις κατηγορίες που θα προστεθούν στο καλάθι του νοικοκυριού θα είναι το νωπό μοσχάρι και τα γάλατα υψηλής παστερίωσης, ενώ τα όσπρια θα διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες – ρεβίθια, φακές, φασόλια – ώστε οι λίστες των σούπερ μάρκετ να συμπεριλαμβάνουν και τα τρία προϊόντα.
Το «καλάθι της Σαρακοστής»
Όσον αφορά στο «Καλάθι της Σαρακοστής», πέρα από τα νηστίσιμα προϊόντα που ήδη υπάρχουν στο καλάθι του νοικοκυριού «θα προστεθούν ο χαλβάς, οι νηστίσιμες σαλάτες, όπως και τα κατεψυγμένα θαλασσινά, από τα οποία, κάθε σούπερ μάρκετ θα πρέπει να βάλει τουλάχιστον δύο είδη στο καλάθι του νοικοκυριού» όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.