Την απόφαση να βάλει τέρμα στη ζωή του για να μην έχει ξένο αίμα στα χέρια του πήρε ένας 20χρονος στρατεύσιμος στη Ρωσία, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στον εκ περιτροπής κατάλογο για την Ουκρανία.
«Ο 20χρονος Σεργκέι Γκρίντιν από το Κόμι αυτοκτόνησε στη στρατιωτική μονάδα στα περίχωρα της Μόσχας», όπως μετέδωσε το κανάλι στο Telegram, «Mobilizatsi 1 Novosti 1 Τι να κάνουμε;». Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσαν οι συγγενείς του νεκρού στρατιώτη στον ιστότοπο «7χ7».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του καναλιού στο Telegram, οι συνυπηρετούντες του βρήκαν τον Γκρίντιν κρεμασμένο με τη ζώνη του. Ο νεαρός υπηρετούσε στον 2ο λόχο Ποντοπόρου της Στρατιωτικής Μονάδας 11361, αναφέρεται στο κείμενο της είδησης.
Τι έγραψε στο τελευταίο σημείωμα
Ο Γκρίντιν άφησε ένα σημείωμα πριν θέσει τέλος στη ζωή του, το περιεχόμενο του οποίου έχει στη διάθεσή του ο ιστότοπος «7Χ7». Και οι δύο συγγενείς του νεαρού στρατιώτη επιβεβαίωσαν ότι ο γραφικός χαρακτήρας στο σημείωμα μοιάζει με τον δικό του.
Στο σημείωμα που άφησε, γράφει ότι την προηγούμενη «τον συμπεριέλαβαν στον εκ περιτροπής κατάλογο για την Ουκρανία». Επίσης αναφέρει ότι ζήτησε να τον αφήσουν στη στρατιωτική μονάδα επειδή «από τον λόχο του δεν έχει επιστρέψει κανείς από την Ουκρανία», αλλά μετά από αυτό ο διοικητής και οι υπαξιωματικοί «δεν σταμάτησαν να τον εκφοβίζουν».
«Πήρα την απόφαση να πεθάνω εδώ στην πατρική γη, χωρίς ξένο αίμα στα χέρια μου», έγραψε ο νεαρός στρατιώτης.
Στα τέλη Οκτωβρίου του 2022 το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού στρατού είχε διαβεβαιώσει ότι τους στρατεύσιμους που κλήθηκαν τον φθινόπωρο δεν θα τους στείλουν στον πόλεμο ούτε να υπηρετήσουν στις κατεχόμενες περιοχές.
Υποχρεώνουν φοιτητές να καταταγούν πρόωρα
Στη Ρωσία τα στρατολογικά γραφεία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις σχολών υποχρεώνουν μερικούς φοιτητές να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται την πρόωρη κατάταξη τους, μεταδίδει ο ιστότοπος Verstka επικαλούμενος την οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των στρατεύσιμων «Σχολή των κληρωτών».
«Κάνουν πλύση εγκεφάλου σε δεκαοκτάχρονα αγόρια τα οποία, φυσικά, δεν κατανοούν τις νομικές συνέπειες τέτοιων δηλώσεων. Με διάφορες προφάσεις, με τη βοήθεια της πειθούς και των απειλών, τα αναγκάζουν να υπογράψουν δηλώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλεξέι Ταμπάλοφ.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι παρόμοια περιστατικά καταγράφονται σε περιοχές σε όλη την Ρωσία.
Όπως ισχυρίζεται ο Ταμπάλοφ, τα στρατολογικά γραφεία έρχονται σε συμφωνία με την διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ώστε όσοι φοιτητές έχουν υπογράψει τις σχετικές δηλώσεις να δίνουν νωρίτερα εξετάσεις και να λαμβάνουν στη συνέχεια το φύλλο πορείας.