Ιάσιμος σε όλο και μεγαλύτερα ποσοστό των περιπτώσεων είναι πλέον ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η συνιδρύτρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ Μένια Κουκουγιάννη.
Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι, παρότι παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου από ασθένεια σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους στην Ευρώπη, στις ανεπτυγμένες κοινωνίες το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει το 80%, αν και δυστυχώς το αντίστοιχο ποσοστό στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν ξεπερνά το 20%.
Παραθέτοντας στοιχεία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού καρκίνου, παρουσία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, η Μένια Κουκουγιάννη επισήμανε ότι η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα για την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία», με πρωτοβουλία της «Διεθνούς Ένωσης γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά».
«Είναι η μέρα που μιλάμε ανοιχτά για τον καρκίνο παιδιών και εφήβων και που ενώνουμε όλοι τις φωνές μας να γίνει το 80% των επιβιωσόντων 100%. Καθημερινά περίπου 250 παιδιά σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο. Αριθμός που είναι συγκλονιστικός όταν το 70% όλων των παιδιατρικών καρκίνων είναι ιάσιμοι. Στην Ελλάδα περίπου ένα παιδί την ημέρα νοσεί με καρκίνο. 300- 350 παιδιά ετησίως.
»Η πιο κοινή μορφή καρκίνου στα παιδιά είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και ακολουθούν οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος» ενημέρωσε την Επιτροπή και προσέθεσε ότι καταγράφονται ανισότητες στην πρόσβαση και καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες σε όλη την Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη να εξαντλήσει η Πολιτεία όλες τις δυνατότητες στην μάχη με τον παιδικό καρκίνο, καταρχήν με πόρους, με ανθρώπους και κυρίως με γρήγορη έγκυρη διάγνωση και γρήγορη και έγκαιρη πρόσβαση στις θεραπείες.
«Αυτό που διαχωρίζει σε μεγάλο βαθμό τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν προγράμματα πρόληψης όπως στον καρκίνο των ενηλίκων. Όμως χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία», τόνισε ο υπουργός.
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι το σημαντικό είναι να έχουμε την έγκαιρη διάγνωση και τη γρήγορη πρόσβαση σε φάρμακα με επίκεντρο την καινοτομία, όπως θέτει ως προτεραιότητα ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα φάρμακα αλλά και την άμεση πρόσβαση στα φάρμακα σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Αντίστοιχα, στον τομέα της ανάπτυξης των υποδομών, ενημέρωσε ότι άμεσα τίθεται σε διαβούλευση το σχέδιο για την αναβάθμιση του βασικού ογκολογικού νοσοκομείου για τα παιδιά, ενώ στον σχεδιασμό εντάσσονται αντίστοιχες δομές στη Βόρειο Ελλάδα και πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών και των γονέων εντός των δομών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αιτήματα της Παιδιατρικής Ογκολογικής Κοινότητας
Η Μένια Κουκουγιάννη μετέφερε επίσης στο Σώμα τα αιτήματα της Παιδιατρικής Ογκολογικής Κοινότητας, η οποία ζητά:
- Την ενσωμάτωση στη νομοθεσία των επιστημονικών επιταγών και της κάλυψης των πραγματικών αναγκών των καρκινοπαθών παιδιών.
- Την εξασφάλιση ειδικών προβλέψεων για την έρευνα στα παιδιά.
- Τη θεσμική κατοχύρωση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την ενεργή συμμετοχή των συνηγόρων φροντιστών, των μικρών μας ασθενών.
- Τη διάθεση δημόσιων πόρων στην έρευνα για παιδιατρικά ογκολογικά φάρμακα, τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε βασικά, αλλά και καινοτόμα φάρμακα και φάρμακα υποστηρικτικής φροντίδας.
- Τη διασφάλιση θεραπειών που θα αποτρέψουν τις μακροχρόνιες παρενέργειες των φαρμάκων κατά την ενήλικη ζωή των παιδιών που νόσησαν.
Επίσης, ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει έως το 2030 στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης στο 60% παγκοσμίως, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαμονής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας.
Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία κέντρων αναφοράς στα ογκολογικά νοσοκομεία, με την ολοκληρωμένη και χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις ασφαλιστική κάλυψη, με την υψηλής ποιότητας διαχείριση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και φυσικά με την έγκαιρη διάγνωση και άμεση πρόσβαση των παιδιών σε θεραπεία.