Θρήνος και συντριβή πάνω από τα ερείπια στην Τουρκία, με τη χώρα να είναι αντιμέτωπη με τεράστια «γιατί». Ισοπεδωμένες πόλεις σε μια έκταση ίση με την Ελλάδα, και όπως τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας που βρίσκεται στην περιοχή: «Όσα συνεργεία διάσωσης και να υπήρχαν πάλι δεν θα ήταν αρκετά μιας και τα σημεία επεμβάσεων είναι χιλιάδες».
Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτιμά ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 50.000 – στο σεισμό της Νικομήδειας το 1999 η Τουρκία θρήνησε 17.000 άτομα περίπου.
Εξηγώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή, πέρα από τον προφανή, δηλαδή τη μεγάλη ένταση των δονήσεων, είπε:
«Ο δεύτερος είναι τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές, αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή τα πολύ χαλαρά εδάφη ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση. Ο τρίτος παράγοντας είναι ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Τέταρτος παράγοντας τα υλικά κατασκευής – είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτήριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο. Δεν ήταν συμμετρικά, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό, κοκ» υπογράμμισε.
Αυτές οι ανησυχητικές αλήθειες, που όσο περνάει το σοκ βγαίνουν στην επιφάνεια, αποδεικνύονται από βίντεο σαν αυτό που δημοσίευσε η τουρκική Sabah. Δείχνει σπίτι χωρίς… θεμέλια σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα των κακοτεχνιών.
https://www.youtube.com/shorts/6w5rGjOMkXw?feature=share
Η ισπανική El Pais σε ρεπορτάζ της φιλοξενεί δήλωση της προέδρου της τουρκικής Ένωσης Επιμελητηρίων Πολιτικών Μηχανικών και Πολεοδόμων. Η Πελίν Πινάρ Γιριτλίογλου υπολογίζει ότι περίπου 75.000 κτήρια στην ευρύτερη περιοχή έχουν λάβει συγχωροχάρτι από τις αρμόδιες Αρχές. Αυτό σημαίνει ότι έναντι προστίμου παρέμειναν στη θέση τους παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί επίσημα πως δεν πληρούν τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας.
Ακόμη και ο υπουργός Σχεδιασμού Πόλεων παραδέχθηκε το 2018 ότι τα μισά κτήρια στην Τουρκία δεν έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ωστόσο τα συγχωροχάρτια συνεχίζουν να δίνονται αφειδώς, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.
Μάλιστα η οργή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά το σεισμό του 1999 θεσπίστηκε σεισμικός φόρος ύψους 4,3 δισ. ευρώ ετησίως.