Τη χειρότερη φυσική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της ζει η Τουρκία, καθώς τα θύματα από το σεισμό είναι ήδη σχεδόν 21.000, πολλά περισσότερα από αυτά του σεισμού του 1999 στη Νικομήδεια (σχεδόν 17.000). Σύμφωνα ωστόσο με τον Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ο τελικός απολογισμός ξεπεράσει τους 50.000 νεκρούς!
Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD), σχεδόν 93.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές. Από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.
Ο Ευθύμης Λέκκας βρίσκεται με την ομάδα του στην Τουρκία. «Είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχω συναντήσει ποτέ» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι οι περιοχές που χτυπήθηκαν έχουν έκταση σχεδόν ίση με αυτή της Ελλάδας.
Παρακολουθώντας τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ για την ανάσυρση επιζώντων, εξήγησε: «Υπάρχει μια ολόκληρη μεθοδολογία σχετικά με τον εντοπισμό. Αρχικά επειδή υπάρχει αυτό το χάος ουσιαστικά στην πληροφόρηση στηριχθήκαμε σε κατοίκους που μας έλεγαν ότι έχουν συγγενείς τους οποίους έχουν ακούσει μέσα στα ερείπια. Στη συνέχεια γίνεται η πολύ επικίνδυνη επιχείρηση διείσδυσης μέσα στα κτήρια».
Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σημείωσε ότι εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο παράγοντα, αυτόν του μεγάλου μεγέθους των σεισμών, υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή.
«Ο δεύτερος είναι τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές, αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή τα πολύ χαλαρά εδάφη ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση. Ο τρίτος παράγοντας είναι ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Τέταρτος παράγοντας τα υλικά κατασκευής – είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτήριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο. Δεν ήταν συμμετρικά, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό, κοκ» υπογράμμισε.
Η εκτίμησή του για πάνω από 50.000 νεκρούς βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, ενώ υποστήριξε ότι όσα συνεργεία διάσωσης και να υπήρχαν πάλι δεν θα ήταν αρκετά μιας και τα σημεία επεμβάσεων είναι χιλιάδες. Η δόνηση των 7,8 βαθμών έγινε ξημερώματα, την ώρα που ο κόσμος κοιμόταν και οι καταρρεύσεις ήταν άμεσες.
Στη Συρία είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα
Μόλις την Τετάρτη μπόρεσαν οι διασωστικές ομάδες να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές στη Συρία, όπου η κατάσταση είναι χειρότερη παρόλο που τα αποτελέσματα του σεισμού είναι μικρότερης κλίμακας καθώς η περιοχή που χτυπήθηκε βρίσκεται στην άκρη του ρήγματος και είναι πολύ πιο αραιοκατοικημένη.
«Κάποιες από τις περιοχές που έχουν πληγεί βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Μετά από τους βομβαρδισμούς των 11 χρόνων του εμφυλίου πολέμου, σε όσα κτήρια είχαν απομείνει οι καταστροφές είναι μεγάλες» εξήγησε.