Ένα νεογέννητο μωρό και η μητέρα του διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίου στην Τουρκία, περίπου 90 ώρες μετά τον πρώτο από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας. Το αγόρι 10 ημερών, που ονομάζεται Γιαγκίζ, ανασύρθηκε από μια ερειπωμένη κατασκευή στη νότια επαρχία Χατάι.
Πλάνα έδειξαν το παιδί να βγαίνει προσεκτικά μέσα στη νύχτα, ένα θέαμα που περιγράφεται από τα τοπικά μέσα ως θαύμα.
Οι ελπίδες για την εύρεση πολλών περισσότερων επιζώντων μειώνονται, εν μέσω παγετού, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ωστόσο, οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται τόσο στην Τουρκία όσο και στη γειτονική Συρία, οι οποίες επλήγησαν από τους σεισμούς.
Οι διασώστες τύλιξαν το μωρό σε μια θερμική κουβέρτα και τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις. Η μητέρα του βγήκε με φορείο, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την υγεία και των δύο.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έγραψε στο Twitter σχετικά με τη διάσωση, λέγοντας ότι συνέβη στην πόλη Σαμαντάγκ. Παράλληλα, σε άλλη ανάρτηση, ανέφερε ότι μέχρι χθες, Πέμπτη, οι διασωθέντες στο Χατάι ανέρχονταν σε 424 άτομα.
10-day old Yağız Ulaş has been rescued from the wreckage with his family, 90 hours after the earthquake. pic.twitter.com/fC7eHVb5xT
— Ekrem İmamoğlu (International) (@imamoglu_int) February 9, 2023
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε κάτω από ένα κτίριο που κατέρρευσε στη βορειοδυτική Συρία.
Όταν διασώθηκε, το μωρό Άγια, που σημαίνει θαύμα στα αραβικά, ήταν ακόμα ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα της, η οποία πέθανε μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας.
The number of people saved alive by @municipalityist from the rubble in #Hatay has reached 424. Both Turkish and international teams are working together in multiple sites. We are keeping hopes and spirits high. pic.twitter.com/Or0xLFqNGn
— Ekrem İmamoğlu (International) (@imamoglu_int) February 9, 2023
Περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, οι περισσότεροι στην Τουρκία, μετά τον αρχικό σεισμό των 7,8 βαθμών της Δευτέρας το πρωί και τους εκατοντάδες μετασεισμούς που ακολούθησαν.
Υπήρξαν επίσης φόβοι για δευτερογενή καταστροφή, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και στερούνται στέγης, νερού, καυσίμων και ηλεκτρισμού.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το χαρακτήρισε ως την «καταστροφή του αιώνα».
Στελέχη της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον κ. Ερντογάν ότι απέτυχε να προετοιμαστεί για τον σεισμό και αμφισβήτησαν τον τρόπο με τον οποίο δαπανήθηκαν εκτιμώμενα 88 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (4,3 δισεκατομμύρια ευρώ) που συγκεντρώθηκαν από έναν «φόρο σεισμού». Ο φόρος, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά μετά από έναν τεράστιο σεισμό το 1999 που σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους, προοριζόταν να δαπανηθεί για την πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν «δεν έχει προετοιμαστεί για σεισμό εδώ και 20 χρόνια».