Λύση στο ζήτημα της διαβάθμισης και αναβάθμισης των πτυχίων αποφοίτων παραστατικών σχολών φαίνεται να αναζητά η κυβέρνηση, μετά τις παραιτήσεις καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, αλλά και τις καταλήψεις κτηρίων και τις πορείες διαμαρτυρίας σπουδαστών δραματικών σχολών και καλλιτεχνών τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.
Απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου που κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα των πτυχιούχων παραστατικών τεχνών, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος παραδέχτηκε ότι «πράγματι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε ομηρία και είναι υπεύθυνο όλο το πολιτικό σύστημα και όλες οι κυβερνήσεις που έχουν προηγηθεί γιατί καμία δεν άγγιζε αυτό το τραγικό θέμα».
Ωστόσο έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «μέσα στο επόμενο δίμηνο οι τρεις επιτροπές που έχουν ήδη συγκροτηθεί θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους».
«Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα. Δεν υπάρχει το αντίστοιχο σε πανεπιστημιακό επίπεδο για να γίνει η διαβάθμιση. Κοιτάζουμε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τη διαβάθμιση και αναβάθμιση των υφισταμένων σπουδών στις παραστατικές τέχνες. Φτιάχτηκαν ήδη τρεις επιτροπές οι οποίες πρέπει να ολοκληρώσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο το έργο τους. Θα πρέπει να δουν και να επεξεργαστούν όλο αυτό το σύνολο των διατάξεων που υπάρχουν και να καταλήξουν σε προτάσεις για το τι γίνεται» είπε ο υφυπουργός.
Όπως ανέφερε ο Άγγελος Συρίγος, «οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολλές».
«Υπάρχουν ήδη κρατικές σχολές οι οποίες ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Έχουμε το παράδειγμα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, η οποία δεν παίρνει φοιτητές μέσω του συστήματος των πανελλήνιων εξετάσεων αλλά βάσει του ταλέντου τους, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο σημείο στις παραστατικές τέχνες, οπότε θα δούμε αυτό το σύνολο και θα έχουμε προτάσεις, ούτως ώστε μέχρι το 2025 να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που θα είναι η δημιουργία τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες. Με ποιο τρόπο και τι θα προτείνουν δεν μπορώ να το ξέρω διότι πραγματικά είναι διαφορετικά τα δεδομένα μεταξύ των ηθοποιών, των χορευτών, των ωδείων. Έχουμε και πανεπιστημιακές σχολές, όπως για παράδειγμα μουσικά τμήματα, οι οποίες καλύπτουν τμήμα αυτών των θεμάτων των παραστατικών τεχνών», εξήγησε ο υφυπουργός Παιδείας.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσει η ομηρία των καλλιτεχνών και να δοθεί άμεση λύση στο δίκαιο αίτημα τους να αναγνωριστούν τα πτυχία τους ως ανώτερη εκπαίδευση την οποία έχουν λάβει» ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «δεν προσπάθησε να δώσει μία δίκαιη, ορθολογική λύση στο πρόβλημα».