Την παραίτησή τους υπέβαλαν νωρίτερα σήμερα οι 21 καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.
Ειδικότερα, μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση των παραιτήσεων των διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι συνάδελφοί τους στο ΚΘΒΕ, ζητώντας, με ανακοίνωσή τους, να «αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του Π.Δ. 85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών, αλλά και η ρύθμιση που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Εδώ και ενάμιση μήνα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χρόνιο και σοβαρό ζήτημα διαβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνών, που ήρθε βίαια στο προσκήνιο με την υπογραφή του Π.Δ. 85/2022. Βρεθήκαμε δίπλα στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές μας, θεωρώντας τα αιτήματά τους εύλογα, τον αγώνα τους πολιτισμένο και ώριμο, την αγωνία τους για το μέλλον ουσιαστική.
Μέχρι τώρα, δεν πήραμε δημόσια θέση ελπίζοντας σε μια άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας, που δεν θα άφηνε να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος σπουδών και, μαζί του, η δυνατότητα αυτών των νέων ανθρώπων να αποκτήσουν εχέγγυα για την αναγνώριση της εκπαίδευσής τους, αλλά και για τη μετέπειτα πορεία τους στον επαγγελματικό χώρο της τέχνης.
Στεκόμαστε αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι πρώτα απ’ όλα στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές μας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, αλλά και στους συναδέλφους μας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τους δικούς τους μαθητές, και ζητούμε από κάθε αρμόδιο να συνδράμει ώστε να αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του Π.Δ. 85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών, αλλά και της ρύθμισης που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους.
Σήμερα, διαπιστώνοντας ότι, ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα, να υποβάλουμε την παραίτησή μας.
Οι Διδάσκουσες / Διδάσκοντες
Ιορδάνης Αϊβάζογλου
Θέμις Βελένη
Πόλυ Βόικου
Κώστας Γεράρδος
Σιμόνη Γκουλούμποβιτς
Ηλέκτρα Καρτάνου
Διονύσης Καψάλης
Αναστασία Κελέση
Γιώργος Κολοβός
Αμαλία Κοντογιάννη
Νεφέλη Μπραβάκη
Χρήστος Μπρούφας
Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Γιάννης Ρήγας
Μαρία Σαλτίρη
Ευανθία Σωφρονίδου
Δημήτρης Σωτηρίου
Ρεββέκα Τσιλιγκαρίδου
Χρύσα Τουμανίδου
Γιάννης Χαρίσης
Χριστίνα Χατζηβασιλείου»
Ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου
Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει τις λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από την Πολιτεία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, σημειώνοντας ότι «δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».
Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, παρουσία του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή, Γιάννη Μόσχου, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία τονίζεται ότι «η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί».
Παράλληλα, γίνεται έκκληση για «εντατικοποίηση της διαβούλευσης», μεταξύ της κυβέρνησης και των καλλιτεχνών «αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ)» και «αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση».
Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση «τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία».
Τι μέλλει γενέσθαι
Με τη δραματική σχολή χωρίς καθηγητές και υπό κατάληψη από τους σπουδαστές της, με το κτήριο Τσίλερ και το θέατρο Ρεξ επίσης υπό κατάληψη από σπουδαστές δραματικών σχολών, το Εθνικό Θέατρο επηρεάζεται πλέον ιδιαίτερα έντονα από τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, ενώ φαντάζει περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το τρέχον σπουδαστικό έτος.
Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών αναμένεται να συνεχιστούν, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος να συνεδριάζει για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, καλλιτεχνικά σωματεία, σύλλογοι σπουδαστών, συντονιστικά όργανα καταλήψεων και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόωρη συμβολική κατάληψη.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις παραιτήσεις, ενώ τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ψήφισε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες εξαιρούνται από το Π.Δ. οι προσλήψεις των καλλιτεχνών στο Δημόσιο και επεκτείνεται στους δήμους η υποχρέωση για χρήση ειδικού μισθολογίου για τους καλλιτέχνες.