Την πεποίθηση ότι ο μικροελλαδισμός αποτέλεσε τη βασική αιτία της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, ενώ η Μεγάλη Ιδέα θα μπορούσε να μετασχηματιστεί, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως Ακρίτα και ηθική συνείδηση της Ευρώπης, οικοδομώντας πάνω σε αυτές τις αρχές ισχυρές συμμαχίες, εξέφρασαν χθες ο συγγραφέας-πολιτικός αναλυτής Γιώργος Καραμπελιάς και ο συγγραφέας-ιστορικός Κώστας Χατζηαντωνίου.
Συγκεκριμένα, οι δύο ομιλητές ανέπτυξαν σε όλες του τις διαστάσεις το θέμα «Μικροελλαδισμός και ελληνική οικουμενικότητα 1922-2022. Ένας νέος ρόλος για την Ελλάδα» στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που φέτος είναι αφιερωμένο στη «Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού Χώρου».
Οι δύο ομιλητές, παρουσία μεγάλου κοινού στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, φώτισαν άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, και μέσα από μια σειρά ιστορικών δεδομένων και στοιχείων, στη βάση μια διαλεκτικής σχέσης αλληλοενίσχυσης και αλληλοσυμπλήρωσης των ντοκουμέντων, με επιστημονικό και ιστορικό εύρος, κατέδειξαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η σύγχρονη Ελλάδα για να έχει τη δυνατότητα «να τα βγάλει πέρα».
Ειδικότερα, υπογράμμισαν ότι ο μικροελλαδισμός, όπως αυτός ορίζεται ως αντίληψη της υπεράσπισης των «κεκτημένων», των κομματικών και ταξικών συμφερόντων, υπακούοντας στη λογική του «καλά είμαστε εδώ που είμαστε και όπως είμαστε, καλά έχουμε βρει εμείς και έχουμε την εξουσία μας, τη μικροεξουσία μας, μη τα χαλάσουμε τώρα…», είναι τελικά η βασική αιτία της Μεγάλης Καταστροφής του 1922. Και η αντίληψη αυτή δεν χαρακτηρίζει μόνο το παρελθόν, αλλά διαπερνά την ιστορία μας μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, συμπλήρωσαν, η Μεγάλη Ιδέα, όπως εκφράστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, και η οποία πολεμήθηκε από τους εκφραστές του «μικροελλαδισμού», μπορεί μεν να έσβησε στα παράλια της καθ’ ημάς Ανατολής με αποκορύφωμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, ωστόσο μπορεί να μετασχηματιστεί σε μια άλλη Μεγάλη Ιδέα αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως Ακρίτα και ηθική συνείδηση της Ευρώπης, οικοδομώντας πάνω σε αυτές τις αρχές ισχυρές συμμαχίες.
Ερχόμενοι οι δύο εισηγητές στη σύγχρονη περίοδο, και αναλύοντας την γεωστρατηγική και γεωπολιτική επικαιρότητα, συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι η Μεγάλη Καταστροφή του 1922 μπορεί να αποτελέσει τον φάρο που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η σύγχρονη Ελλάδα.