«Με τα μάτια ορθάνοιχτα σε έναν ευρύτερο πόλεμο» οδεύει ο κόσμος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος χρησιμοποίησε μελανά χρώματα στην ομιλία του για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του για το 2023. Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση και η ακραία φτώχεια είναι ένα μίγμα προκλήσεων.
«Προκλήσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας» είπε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες που διαχειρίζονται το «ρολόι της αποκάλυψης», η ανθρωπότητα δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο τέλος της, επί του παρόντος 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. «Πρέπει να ξυπνήσουμε και να πιάσουμε δουλειά» επέμεινε.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι στην κορυφή της λίστας με τα επείγοντα θέματα για το 2023. «Οι προοπτικές για ειρήνη δεν σταματούν να ελαττώνονται. Οι κίνδυνοι μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και σφαγής δεν σταματούν να αυξάνονται» ισχυρίστηκε.
Επιχειρηματολογώντας σχετικά με την εκτίμηση ότι ο κόσμος προχωρά σε έναν ευρύτερο πόλεμο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για άλλες απειλές κατά της ειρήνης, από την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και το Αφγανιστάν, έως τη Μιανμάρ, το Σαχέλ, την Αϊτή.
Γενικότερα, κατήγγειλε την απουσία «στρατηγικού οράματος» και την κοντόφθαλμη τάση αυτών που λαμβάνουν τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις. «Οι επόμενες εκλογές. Ο επόμενος πολιτικός ελιγμός για την προσκόλληση στην εξουσία, οι τιμές μιας μετοχής στο χρηματιστήριο την επόμενη μέρα. Αυτή η βραχυπρόθεσμη σκέψη δεν είναι μόνο βαθιά ανεύθυνη, είναι ανήθικη» υποστήριξε.
Έτσι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τις επόμενες γενιές, επανέλαβε την έκκληση για μια «ριζική μεταμόρφωση» της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής.
«Υπάρχει κάτι θεμελιωδώς κακό στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μας σύστημα» επέμεινε, τονίζοντας την ευθύνη του για την αύξηση της φτώχειας και της πείνας, το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, και το βάρος του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, με την πανδημία ο κόσμος πήγε 5 χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά την κοινωνική ανάπτυξη (υγεία, εκπαίδευση, επίπεδο διαβίωσης).
«Και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) εξαφανίζονται από τον καθρέφτη», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στους 17 στόχους που τέθηκαν το 2015 για να επιτευχθούν το 2030, για την εξάλειψη της φτώχειας, την επισιτιστική ασφάλεια για όλους, την πρόσβαση σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια.
Αυτά τα θέματα άλλωστε θα είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει τον Σεπτέμβριο από τον ΟΗΕ, ενώ τον ίδιο μήνα οι ηγέτες των χωρών-μελών θα συζητήσουν για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους κλιματικούς στόχους.