Ο Δήμος Καλλιθέας Αττικής, ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό που φτάνει τους 100.000 κατοίκους, ετοιμάζεται να προχωρήσει σ’ ένα μεγάλο έργο ανάπλασης.
Στόχος, η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, η καλύτερη προσβασιμότητα στους επισκέπτες, αλλά και η αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας, καθώς το έργο σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει αποδέκτη το εμπορικό κέντρο της πόλης και την αγορά της.
Η Καλλιθέα απλώνεται σε μεγάλη έκταση του λεκανοπεδίου, αφού το βορειοανατολικό κομμάτι της σχεδόν αγγίζει το κέντρο της Αθήνας και το νοτιοδυτικό φτάνει έως το παραλιακό μέτωπο. Κάποιοι οδικοί κόμβοι της, όπως η Θησέως, η Δοϊράνης και η Δαβάκη, αποτελούν βασικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, πέρα από τη λεωφόρο Συγγρού, που ορίζει όλο το ανατολικό άκρο του δήμου. Μοιραία, η ανάπλαση στο Δήμο Καλλιθέας δημιουργεί ένα ευρύτερο αποτύπωμα.
Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερα διαφορετικά έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, με πιο σημαντικό αυτό της προσπάθειας να επιτευχθεί διασύνδεση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με το εμπορικό κέντρο της πόλης, το οποίο με τη σειρά του θα διαμορφωθεί ανάλογα ώστε να μετατραπεί σε Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall).
Παράλληλα, θα διαμορφωθεί κατάλληλα και η πλατεία Δαβάκη, ενώ θα αξιοποιηθεί οικόπεδο δίπλα στην πλατεία, προκειμένου να ανεγερθεί ένα σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας, και φυσικά τη δική τους μεγάλη συνεισφορά θα έχουν οι τρεις σταθμοί μετρό που μελλοντικά θα δημιουργηθούν στην Καλλιθέα.
Η βιοκλιματική αστική ανάπλαση ενοποίησης και διασύνδεσης του ΚΠΙΣΝ με το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου της πόλης έχει συνολικό προϋπολογισμό 8.422.296 ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. είναι η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εδώ θα πραγματοποιηθούν μεγάλες παρεμβάσεις στη Δοϊράνης και τη Δημοσθένους, δηλαδή στις δύο οδούς που ξεκινούν από το βόρειο κομμάτι της πόλης και διασχίζουν κάθετα (παράλληλα με τη λ. Συγγρού) όλη την ανατολική πλευρά της για να φτάσουν στο ΚΠΙΣΝ, καθώς και στην Ευριπίδου, το δρόμο δηλαδή μπροστά από το ΚΠΙΣΝ, αλλά και σε δύο κεντρικές κάθετους, τη Δαβάκη και τη Σκρα, που οδηγούν προς το κέντρο της πόλης και βγαίνουν στη Θησέως.
Συγκεκριμένα, το έργο θα υλοποιηθεί στη Δοϊράνης και τη Δημοσθένους, από την οδό Δαβάκη έως κάτω στην οδό Ευριπίδου, καθώς επίσης και στην οδό Σκρα, από τον παράδρομο της λ. Συγγρού έως τη Θησέως.
Στο πλαίσιο ολιστικών ενεργειών, το έργο ενσωματώνει και λύσεις εξοπλισμού «έξυπνης» πόλης, δηλαδή λογισμικά συστήματα και εφαρμογές. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δενδροφύτευση, «έξυπνο» εξοπλισμό, πρόσβαση για ΑμεΑ, βιολογικούς κάδους, φορτιστές ηλεκτρικών ποδηλάτων, φωτισμό LED κά.
Ως προς το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ και προβλέπεται ακόμη και αναμόρφωση της πρόσοψης των καταστημάτων, μετά από τη συνεννόηση που έχει γίνει με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης και σε συνεργασία μαζί του, ώστε να αποκτήσει η αγορά έναν ομοιόμορφο χαρακτήρα και να αποτελέσει ένα Open Mall.
Εδώ συμπεριλαμβάνεται πεζοδρόμηση, καθώς και παρέμβαση στην οδό Δαβάκη, ώστε να εξελιχθεί σ’ έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας στο ύψος της Αγοράς.
Με το εμπορικό κέντρο συνδέονται άμεσα και τα έργα που θα γίνουν στην πλατεία Δαβάκη, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Εκεί έχει σχεδιαστεί πλήρης αναμόρφωση: Θα φύγει η περίφραξη ώστε η πλατεία να είναι ανοιχτή για τους πολίτες, θα υπάρξουν φυτεύσεις και περιποίηση του πρασίνου, θα τοποθετηθούν παγκάκια με θέσεις για ΑμεΑ, και θα εφοδιαστεί με «έξυπνο» εξοπλισμό, φορτιστές, φωτισμό LED κ.ά.
Τέλος, δίπλα στην πλατεία Δαβάκη, όπου βρίσκεται το παλιό οικόπεδο ΙΚΑ, θα ανεγερθεί το νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλλιθέας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ένα επιβλητικό και μοντέρνο κτήριο που θα καλύπτει τις ανάγκες των καλλιτεχνικών ομάδων και των πολιτιστικών φορέων της πόλης, με δύο αίθουσες εκδηλώσεων, με χώρους εκθέσεων, με βιβλιοθήκη και με θερινό κινηματογράφο στην ταράτσα.
Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει και η δημοτική συγκοινωνία, που θα συνδέει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, με άλλα σημεία της πόλης. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και αφορά δύο συγκοινωνιακές γραμμές, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν ακόμη τον σταθμό του ηλεκτρικού, αλλά και την πρόσβαση στο νεκροταφείο της Καλλιθέας. Για τα μέσα της δημοτικής συγκοινωνίας, ο Δήμος θα εφοδιαστεί με τρία ηλεκτρικά οχήματα.