«Η απειλή από την Τουρκία είναι υπαρκτή και πρέπει να εξαλειφθεί. Πρέπει ως χώρα να κάνουμε συνεχώς διαβήματα ακόμα και κάθε μέρα. Να θέτουμε το θέμα ακόμα και στο ΝΑΤΟ και όχι να μένουμε γυμνοί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα». Τα παραπάνω ανέφερε ο γεωστρατηγικός αναλυτής και εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης–Συκεών, με τίτλο «Η Γεωπολιτική στον άξονα Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος».
Ο Σάββας Καλεντερίδης αναφέρθηκε και στις σημερινές γεωστρατηγικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι ο πλανήτης ζει ιστορικές στιγμές.
«Οι μείζονες δυνάμεις συγκρούονται, είτε απευθείας είτε διά αντιπροσώπων. Την επομένη του πολέμου στην Ουκρανία θα έχουμε έναν άλλον κόσμο», σημείωσε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Στην εκδήλωση ομιλητής ήταν και ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Δημήτρης Τσαϊλάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι με όλα τα σενάρια δεν έχουν πιθανότητες να μπουν σε ελληνικό νησί και υπογράμμισε ότι το σημαντικό δεν είναι να νικήσουμε σε ένα πόλεμο αλλά να κάνουμε αποτροπή αυτού, χωρίς να υποχωρήσουμε, αν γίνει.
Ενός λεπτού σιγή για τους πιλότους
Η εκδήλωση στο πλαίσιο του Λαϊκού Επομορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης–Συκεών ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή για τους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του πολεμικού αεροσκάφους στην Ανδραβίδα.
«Δεν ήταν δυνατό να μην απασχολήσει το Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο ένα τέτοιο θέμα, από τη στιγμή που ο Ερντογάν ξεδιάντροπα μας βρίζει, μας απειλεί και μας λέει συνέχεια ότι οι Τούρκοι έπνιξαν τους Έλληνες στο Αιγαίο», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης.
Στο τέλος, ο Σίμος Δανιηλίδης προσέφερε στους δύο ομιλητές βιβλίο με την ιστορία του δήμου καθώς και το έμβλημά του.
Οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Σάββας Καλεντερίδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Λοζάνης μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε ότι ενώ μέχρι το 1974 η Τουρκία αμφισβητούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, έκτοτε σταδιακά αμφισβητεί και την εθνική κυριαρχία της χώρας.
«Με το Πρωτόκολλο της Βέρνης, το 1976, Ελλάδα και Τουρκία δέχτηκαν να μη διεξάγουν έρευνες για υδρογονάνθρακες σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μέχρι να επιλυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Άρα εξισώθηκαν οι δύο χώρες στο Αιγαίο. Αυτό ήταν τραγική κατάληξη, Ύστερα είχαμε την κρίση του Sismik, το Μάρτιο του 1987, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, επειδή η Τουρκία δυστροπούσε, ισχυρίσθηκε ότι δεν ισχύει το Πρωτόκολλο της Βέρνης. Ακολούθησε το Νταβός, όπου δεχθήκαμε ξανά την ισχύ του πρωτοκόλλου. Αυτή η κρίση αφορούσε κυριαρχικά δικαιώματα.
Την πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβήτησε την εθνική μας κυριαρχία, ήταν το 1996, με την κρίση των Ιμίων. Φτάσαμε στο σημείο να “γκριζαριστεί” το Αιγαίο, με βάση την πολιτική απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», είπε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στον Ερντογάν, ο οποίος μετατοπίστηκε από την πολιτική που εφάρμοζαν από την εποχή του Κεμάλ μέχρι τότε οι Τούρκοι «Ειρήνη στη χώρα – Ειρήνη στον κόσμο».
«Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες. Στον παντουρκισμό, στο πλαίσιο του οποίου έκανε οργανισμό τουρκικών κρατών στην Ασία, στον πανισλαμισμό και την παλινόρθωση του χαλιφάτου θέλοντας να γίνει ηγέτης των μουσουλμάνων και στο νεοθωμανισμό. Στόχος του τελευταίου είναι η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με όρους του 21ου αιώνα. Και οι τρεις αυτοί πυλώνες είναι επιθετικοί. Ο πανισλαμισμός επιχειρήθηκε με την Αραβική Άνοιξη του 2010 αλλά στο όραμα αυτό αντέδρασαν χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Έτσι ξεκίνησε η πολιτική απομόνωσης του Ερντογάν κι εκείνος έκανε στροφή 180 μοιρών. Άρχισε να εκλιπαρεί χώρες που καθύβριζε, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Η προσπάθειά του συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Ιδίως με Αίγυπτο και Ισραήλ τα αποτελέσματα είναι πενιχρά», είπε ο γεωστρατηγικός αναλυτής και εκδότης.
Κατά τον ίδιο, στο πλαίσιο του νεοθωμανισμού η Τουρκία προσπαθεί στα Βαλκάνια να κάνει πράξη το όραμα ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είτε χρησιμοποιώντας τις μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής είτε με την πολιτική της «Ήπιας Ισχύος».
Οι απειλές για την Κύπρο
Ο Σάββας Καλεντερίδης, αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι η Τουρκία ενώ έκανε λόγο για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία με δύο ίσα κράτη, τώρα θέλει αναγνώριση δύο ανεξάρτητων κρατών και μετά να δούμε το θέμα της ομοσπονδίας. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία διεκδικεί και την Πράσινη Γραμμή που αποτελεί το 3%-4% του ελεύθερου κυπριακού κράτους, ενώ για την Αμμόχωστο η γειτονική χώρα ισχυρίζεται ότι η γη, αν και ανήκε σε ίδρυμα σουλτάνων, έχτισαν οι Έλληνες.
Ο Σάββας Καλεντερίδης βλέπει ως μεγάλη απειλή για την Κύπρο και το μεταναστευτικό, αφού η Τουρκία στέλνει μεθοδευμένα μουσουλμάνους στις ελεύθερες περιοχές.
Όπως υποστηρίζει, αυτό αποτελεί ορατό κίνδυνο να γίνουν οι Έλληνες μειονότητα και στο ελεύθερο τμήμα κι έτσι να ελεγχθεί από την Τουρκία ολόκληρο το νησί.
«Κάθε χρόνο από την ελεύθερη Κύπρο επιστρέφεται μόλις το 15%-20% των μεταναστών που εισέρχονται σε αυτήν, ενώ την ίδια στιγμή δεν γίνεται να χωριστούν με φράκτη τα κατεχόμενα, διότι έτσι θα αναγνωριστεί η τουρκική κατοχή», σημείωσε.
Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» κίνδυνος για το Αιγαίο
Αναφορικά με το Αιγαίο ο Σάββας Καλεντερίδης είπε ότι από τη δεκαετία του ‘60 άρχισε να περνάει, κυρίως στον ακαδημαϊκό κόσμο της Τουρκίας, η θεωρία ότι τα νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα αλλά «κάθονται» πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ισχύουν μόνο τα έξι μίλια.
«Έτσι η Τουρκία διεκδικεί σχεδόν το μισό Αιγαίο. Αυτό είναι το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και αυτός είναι ο τελικός τους στόχος. Η Τουρκία δε θέλει πόλεμο ούτε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Θέλει να εμπεδώσει το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Να περάσει de facto τη θέση της και να χωρίσει το Αιγαίο στη μέση. Αν το κάνει, θα συρρικνωθεί και η περιοχή της αλιείας και τα νησιά θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, δυστυχώς, δεν έκαναν κανένα διάβημα, όταν η Τουρκία έθεσε θέμα “Γαλάζιας Πατρίδας”, τόνισε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Θράκη: Λάθος η απομόνωση των μουσουλμάνων – Ο ρόλος του προξενείου Κομοτηνής
Σε ό,τι αφορά τη Θράκη, ο Σάββας Καλεντερίδης είπε ότι ήταν μεγάλο λάθος από την ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε, με την Ανταλλαγή των πληθυσμών, να παραμείνουν μουσουλμάνοι στη Θράκη, σε απόσταση μόλις πενήντα χιλιομέτρων από τα σύνορα. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα θα έπρεπε να επιμείνει στο να παραμείνουν οι μουσουλμάνοι σε άλλη περιοχή της χώρας, μακριά από τα σύνορα, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εθνική μας κυριαρχία.
«Αν η μουσουλμανική μειονότητα παρέμενε, για παράδειγμα, στα Τρίκαλα, δε θα μας απειλούσε η Τουρκία με ακρωτηριασμό. Επίσης, αν και οι Τούρκοι ζήτησαν με τη Συνθήκη της Λοζάνης να ονομαστεί μουσουλμανική η μειονότητα, τώρα προσπαθούν τον εκτουρκισμό της. Σήμερα το ελληνικό κράτος υποχρεώνει τους Πομάκους, που έχουν τη δική τους διάλεκτο ως μητρική γλώσσα, να μαθαίνουν τουρκικά. Επίσης, επιτρέπουμε στο προξενείο Κομοτηνής να καταστεί εργαλείο άσκησης της πολιτικής του τουρκικού κράτους στην Ελλάδα. Το ζήτημα της Θράκης είναι σοβαρό. Αρκετές χιλιάδες Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στη Θράκη αλλά έφυγαν λόγω οικονομικών ζητημάτων. Η Τουρκία στη Θράκη δημιουργεί ισχυρό μηχανισμό. Ακόμα και βουλευτές έχουν σχέσεις με το προξενείο, προκειμένου να εκλεγούν», τονίζει ο γεωστρατηγικός αναλυτής και εκδότης.
Ο ίδιος εκτιμάει ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί το θέμα της Θράκης και να μειώσει την απειλή. Όπως λέει, οι μουσουλμάνοι της μειονότητας θα μπορούσαν να δουλεύουν στην αστυνομία, στην πυροσβεστική, στις τράπεζες στο Δημόσιο τομέα ακόμα και εκτός της περιοχής της Θράκης.
«Πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτική ενσωμάτωσης και όχι αποκλεισμού, διότι έτσι οι μουσουλμάνοι γίνονται έρμαια του προξενείου Κομοτηνής. Στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ εθνοκάθαρση σε αντίθεση με την Τουρκία. Στη Θράκη έχουμε 120.000 μουσουλμάνους και μόλις 2.000 γερασμένους Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη και μας λένε ότι φταίμε κι από πάνω. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ. Τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές του Έβρου εφαρμόσαμε πολιτική αποτροπής και η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας.
Η πολιτική του κατευνασμού, που εφαρμόζει η Ελλάδα από το 1974, έφερε τον πόλεμο στην πόρτα μας, ενώ η πολιτική αποτροπής θα κρατήσει τον πόλεμο μακριά μας», τόνισε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Οι τουρκικές εκλογές
Σε ερωτήσεις του κοινού για το τι θα γίνει στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές, ο Σάββας Καλεντερίδης είπε ότι «αν δεν κερδίσει ο Ερντογάν, θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Αν εκλεγεί, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, μαζί με τους Κούρδους, θα έχουν την πλειοψηφία και ο Ερντογάν δε θα μπορεί να κυβερνήσει. Οι έξι ρίχνουν γέφυρες με τη Δύση και αυτό θα μας δυσκολέψει. Τώρα στον τομέα αυτόν αλωνίζουμε. Η προσέγγιση των έξι με τη Δύση θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς», κατέληξε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Τσαϊλάς: Δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον το Αιγαίο για τους Τούρκους
Από την πλευρά του ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Δημήτρης Τσαϊλάς είπε ότι με βάση όλα τα σενάρια οι Τούρκοι ξέρουν ότι δεν έχουν πιθανότητες να μπουν σε ελληνικό νησί.
«Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι πολεμικά πλοία και αεροσκάφη να βρεθούν στον πάτο της θάλασσας και να υπάρξει οικονομική αποσταθεροποίηση. Άρα και οι δύο πλευρές χαμένες. Γι’ αυτό, πριν φτάσουμε στη νίκη, πρέπει να κάνουμε αποτροπή. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις. Να σου παρέχει η Πολιτεία την ικανότητα αποτροπής με τον κατάλληλο εξοπλισμό, να υπάρχει η πολιτική βούληση, ώστε να γίνει χρήση αυτής της ικανότητας αποτροπής και να πειστεί ο εχθρός ότι έχεις τη βούληση να κάνει χρήση αυτής της ικανότητας. Δε λέω να υποχωρήσουμε, αν γίνει πόλεμος. Λέω να αποτρέψουμε τον πόλεμο», τόνισε ο κ. Τσαϊλάς.
Κατά τον ίδιο, το Αιγαίο γεωγραφικά είναι για τους Τούρκους ένα δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον, αφού σε καθημερινή βάση πολεμικά πλοία το οργώνουν και έχουμε τη δυνατότητα να μην περάσει ούτε τουρκικό… κουνούπι.
«Στον αντίποδα, στην ανοιχτή θάλασσα, όπως αποκαλούμε εμείς την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με την Ελλάδα. Γι’ αυτό υπάρχει προβληματισμός για τη δημιουργία βάσης στην Κύπρο. Θέλουμε πολλές συμμαχίες και συνεργασίες και το πιο σημαντικό σήμερα για τη νίκη σε ένα πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας είναι η τεχνολογία. Η εθνική ισχύς είναι ισόπλευρο τρίγωνο, με την κάθε πλευρά του να αποτελούν η άμυνα, η οικονομία και οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας. Αν μία πλευρά συρρικνωθεί, βάλλεται η εθνική ισχύς. Χρειάζεται στρατηγική αντιμετώπιση και σχεδιασμό από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι πυροτεχνήματα», υποστήριξε ο Δημήτρης Τσαϊλάς.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης